Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yapı Denetim Kuruluşları

Derneğinin Antakyalı Genel Başkanı,

Derneğinin Antakyalı Genel Başkanı, Genç:

Deprem Korkusuyla Yaşamak, Kaderimiz Olmamalı!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı olan, Antakyalı hemşerimiz Nizam Genç, Yalova ve Gölcük Depremleri yıldönümü mesajında, deprem korkusuyla yaşamanın insanlığın kaderi olmaması gerektiğine dikkat çekti.
Yazılı açıklamasında, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen, 45 saniyelik, ülkenin bugüne kadar gördüğü en büyük doğal afetlerden birinin, geriye binlerce can kaybı bıraktığını, maddi-manevi, yıllarca telafi edilmeyecek büyük hasarlar yarat-tığını söyleyen Genç, depremin üzerinden 22 yıl geçtiğini hatırlattı ve şöyle devam etti:
“Böyle büyük depremlerin ne zaman olacağını kimsenin bilmesi mümkün değil. Geçmişte yaşananlardan ders çıkarıp, geleceğimizi inşa etmeliyiz. Depremler, bize, ‘Ben varım, beni unutmayın’ diyor, ama biz anlık hatırlayıp unutuyoruz! Ama o, her zaman bize acı bir şekilde kendisini hatırlatacak. Ülkemizde, birliğimiz adına yaptığımız çalışmalar ve önerilerimiz doğrultusunda çıkarılmış olan Bağımsız Denetim Yasası ile tüm yeni yapılaşma, güvence altına alınmıştır. Bugüne kadar denetlenmiş 400.000 kadar yapı, meydana gelen depremlerden hiçbir hasar ve zarar görmemiştir. En önemli gösterge, İzmir depreminden sonra yapılan hasar tespitlerinde belirlenmiştir.
Bakanlığın hasar tespit raporlarına göre, yapı denetimli hiçbir binada yıkım, orta ve yüksek hasar meydana gelmemiştir. Bölgedeki tüm binalar göz önüne alındığında, binde dört oranında binada hafif hasar (Kılcal sıva çatlağı) belirlenmiştir. Bu, yapı denetim sisteminin başarısıdır ve yapı denetimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak, birçok kez belirttiğimiz gibi, kamu yapıları da sisteme dahil edilerek, güvenli ve nitelikli hale getirilmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın oluşturduğu Elektronik Dağıtım Sistemi’yle, yapı denetim sisteminin iyileştirilmesi adımlarından en büyük olan adımı atılmıştır.
Ülkemizde beklenen en büyük tehlikelerden birinin, riskli olmasına rağmen kullanılmakta olan, güvensiz eski yapılardır. İmar barışına girenler dahil, güvenli olmayan ve riskli olduğu tespit edilen tüm yapıların yıkılarak yenilen-mesi veya kurtarılacak olanların bir an önce güçlendirilmesi zorunlu hale getirilmelidir. Bunun için de gereken yasa ve yönetmelikler çıkarılarak acilen yürürlüğe konmalıdır.
Bu arada, biz; mühendis, mimar teknik elemanlar olarak, son bir yılda yaşadığımız yangın ve sel afetlerine karşı da duyarlılığımızı belirtmek isteriz. Özellikle sel felaketi nedeniyle yitirilen canları gördüğümüz zaman on yıllardan bu yana imara açılan alanlarda yapılan hatalar gözlemlenmektedir. Su yapılarında projelendirme yapılırken ve alanlar imara açılırken, son elli – yüz yılın yağış ortalamalarına bakarak karar oluşturulmalıdır. Vadiler, binlerce yıllık su aşındırmaları sonucu oluşmuşlardır. Önlerine engel oluşturmama konusunda hassasiyet göstermeliyiz.” -Cemil Yıldız-