Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hataylı Buğra Çankır

Türkiye’nin OTİZM’li ilk Doktora

Türkiye’nin OTİZM’li ilk Doktora Öğrencisi, tarih yazdı…

Antakya Bedi Sabuncu Güzel Sanatlar Lisesi mezunu, otizm hastası Buğra Çankır, Türkiye’de, kendi konumunda doktora kazanan “ilk öğrenci” ünvanını elde etti.

Doğadaki tüm seslerin frekanslarını ayırt edebilme yeteneği nedeniyle “müzikal deha” olarak kabul edilen otizmli piyanist Buğra Çankır, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde girdiği sınavda tüm aşamaları başarıyla geçti ve Türkiye’nin “otizmli ilk doktora öğrencisi” olmayı başardı.
Buğra’nı,n kendisinin ve ailesinin yaşantısına yön veren gelişme, 2004’te yaşandı. California Üniversitesi’nin yaptığı “mutlak kulak” testinden 36 tam puan alan Buğra, 664 kişi arasından “dünyanın en iyi müzik kulağı” seçilerek aileye umut ışığı oldu. Doğadaki tüm seslerin frekanslarını ayırt edebilme yeteneği, 2007’de Wisconsin Medical Society tarafından tescil edilen Buğra, “müzikal deha” olarak literatüre girdi.
-KABUL EDİLMEDİ!-
Konservatuvarların ortaöğretim bölümlerine otizmli olması nedeniyle kabul edilmeyen Buğra, Hatay Bedii Sabuncu Güzel Sanatlar Lisesi’nden, ardından İskenderun Teknik Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı lisans bölümünden derece elde ederek, 2016’da mezun oldu. Mezun olduğu konservatuvarda “korrepetitör” olarak çalışan Buğra, hem ailesi için gurur kaynağı hem de benzer durumdakilere örnek oldu.
Dünya Engelliler Piyano Yarışması’nda finale kalma başarısı gösteren, yurt içi ve dışında birçok konser veren Buğra, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı Tezli Yüksek Lisans sınavlarını başarıyla kazanarak, Türkiye’de bir ilke imza attı.
-MUTLUYUM-
Buğra Çankır, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin doktora sınavını da başarıyla geçti.
Baba Kemal Çankır, “Buğra’nın doktora öğrencisi olması ile aslında ülkemizde bir tarih yazıldığını, bunun da otizmli çocukların kaderini değiştiren bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Bu tarihin içinde yer almaktan ayrıca çok mutluyum” dedi. -Selvi Günay-