Doktorlar: sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkmalı!
İlimiz Defne ilçesi Tavla Mahallesi Aile Sağlık Merkezi’nde (ASM) görevli bir doktora yönelik saldırı, şiddet, meslek mensuplarınca tepkiyle karşılanırken, Sağlıkta Şiddet Yasası’nın biran öne çıkarılması gerekliği vurgusu yapıldı.
Pazartesi günü; Aile Hekimleri Derneği, Hatay Tabip Odası (HTO) ile Sağlık Emekçileri Sendikaları ortak açıklamasında, pandemi sürecinde halk sağlığı için canla başla mücadele eden onlarca meslektaşın Kovid mücadelesinde kaybedildiği hatırlatıldıktan sonra, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin devam ettiği anlatıldı. Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Nihat Fahlıoğulları tarafından okunan basın açıklamasında, son dönemde İstanbul, İzmir ve Samsun, illerinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının yaşandığı hatırlatıldı ve geçtiğimiz hafta sonunda, ilimiz Defne ilçesi Tavla ASM’de görevli bir hekime yönelik benzer şiddetin yapıldığı bildirildi.
Son olarak, 25 Eylül Cuma günü Tavla Aile Sağlık Merkezi’nde çalışan Ercan adlı doktorun, ASM’ye gelen kişinin, ebeveyni olmadığı çocukları hukuka aykırı bir şekilde muayene ettirmek istemesi karşısında, doktorun, yapılan eylemin hukuksuz olduğu uyarısında bulunması üzerine, kişinin, doktora sözlü ve fiziksel saldırıya kalkıştığı kaydedildi ve şöyle denildi:
“Bu, kışkırtılmış şiddettir. Biz, sağlık çalışanları olarak, bıktık artık. Ercan arkadaşımız, kendini fiziki olarak savunabilmiş, ama kendini savunamayacak sağlık çalışanları ne olacak? Bizi, savunma sporlarının değil, erkin otoritenin kanunların koruması gerekir. Bu vesileyle, Ercan arkadaşımıza tekrar geçmiş olsun diyor ve sağlık STK’ları olarak, hem hukuki hem manevi her anlamda yanında olduğumuzu deklare ediyoruz. Bu şiddeti bitirsinler artık. Caydırıcı, ertelemesiz, Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası hemen çıkmalıdır.
Bu saydıklarımızın hepsinde, işini özveriyle, kanun ve yönetmeliklere uygun yapan görevi başında meslektaşlarımız ve bunu hiçe sayan kanun tanımaz, kanunlara aykırı talepte bulunan sözde hastalar var.
Hekimler, devletin sağlıktaki yüzüdür. Sağlık çalışanları, kanun ve yönetmeliklerin dışında, kişilerin usulsüz isteklerine göre işlem yapmazlar. Devlet, kendi hekimini koruyamayacak kadar aciz midir ki, bu olaylar yaşanıyor?”
Basın açıklamasında şöyle denildi:
“Yeni yasada; sözel şiddet, sosyal medya, görsel ve yazılı basında yapılan yanlı, hedef gösteren, halkı galeyana getiren, asılsız ithamlara da cezai yaptırımlar olmalıdır. Bu yasa düzenlenene kadar, mevcut yasalarda var olan cezalar en üst düzeyde uygulanmalıdır. Kanunlara uygun görev yapan meslektaşlarımız korunmalıdır. 184 SABİM hattı, asıl amacına uygun olmalıdır. Şikayet hattı olmaktan çıkıp, sağlıkla ilgili bilgilendirme hattı olmalıdır.
Bizler, yöneticilerimize sesleniyor ve diyoruz ki… Yapılacak her değişiklikte, sahada uygulayıcı olan bizler diyaloğa hazırız. Uygulama esnasında her konuda yaşadığımız sorunları ve çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Çalışanını memnun edemeyen ve koruyamayan hiç bir sistem başarılı olamaz. Biz, halkımızın sağlığını korumak için çalışmaya devam etmek istiyoruz. Bu gidişe ‘dur’ diyene kadar da sessiz kalmayacağız!” -Cemil Yıldız-