Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Etkili aşılar varken ölümler kabul edilemez

Hamurcu, kuduzun önlenebilir bir

Hamurcu, kuduzun önlenebilir bir hastalık iken, dünyada her yıl kuduzdan 59 bin kişinin öldüğünü vurguladı

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, “Dünya Kuduz Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, kuduzun önlenebilir bir hastalık iken, dünyada her yıl kuduzdan 59 bin kişinin öldüğünü söyledi, günümüzde etkili aşılar varken insan ve hayvan ölümlerinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Başlıca Lyssavirus (RABV) adlı virüsün neden olduğu kuduzun, tüm insan ve memeli hayvanların duyarlı olduğu bir hastalık olduğunu belirten Hamurcu, ilk belirti gözlendikten sonra %99 ölümcül olan bu hastalığın doğru bir aşılama protokolü ile günümüzde %100 önlenebildiğini ifade etti.
Hamurcu, hastalık hakkındaki gerçeklerle ilgili gerekli farkındalık yaratılmadan, hastalık bilincini artırmanın, kuduz vakalarını önlemek, hayvanları aşılatmak ve insanları kuduzun tehlikeleri konusunda bilinçlendirmek mümkün olmadığını söyledi.
Milyonlarca hayvan yersiz yere itlaf ediliyor …
Bu yıl Dünya çapında 15’incisi kutlanan Dünya Kuduz Günü’nün temasının kuduz hakkında gerçekleri paylaşmak ve yanlış bilgi ve efsanelere dayanarak oluşturulan korkuyu engellemek için ‘Kuduz: Gerçekler, Korku Yok’ olarak belirlendiğini ifade eden Hamurcu, açıklamasında şunlara yer verdi: “Kuduz %100 önlenebilir bir hastalık iken, her yıl dünya çapında 59.000’den fazla insan bu hastalıktan ölmektedir. Bunların %40’ı özellikle Afrika ve Asya’da beşeri hekimlik ve veteriner hekimlik hizmetlerinin etkin bir biçimde sağlanamadığı kırsal bölgelerde yaşayan çocuklardır. Ölüm vakalarının %99 enfekte köpekler tarafından ısırılma nedeniyle meydana gelmektedir. İnsan ölümlerine ek olarak her yıl başta köpekler olmak üzere milyonlarca evcil hayvan bazen hastalık taşıması bazen de hastalığın neden olduğu korku nedeniyle yersiz yere itlaf edilmektedir. Elimizde var olan etkili aşılar ve koruyucu tedbirlerin varlığında tüm bu insan ve hayvan ölümlerini kabul etmek mümkün değildir.
Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarla mücadelede en etkili çalışmalar Veteriner Halk Sağlığı Biliminin konularındandır. Kuduz hastalığının, insan ve hayvan hekimlerinin iş birliğini ifade eden Tek Sağlık yaklaşımı ile bölgesel ve küresel düzeyde ele alınması gerekmektedir.
Köpekler hastalığın kaynağı değil bilakis mağdurudur …
Kurumsal bazda ise, 2030 yılına kadar köpek kaynaklı kuduzdan kaynaklanan insan ölümlerinin sıfıra indirilmesi çalışmalarına Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) öncülük etmektedir.
Bu bağlamda başta köpekler olmak üzere vahşi ve evcil yaşamda hayvanların kuduza karşı aşılanması gerekmektedir. Kuduz hastalığında köpekler hastalığın kaynağı değil bilakis insanlar gibi mağdurlarıdır. Bu nedenle insan ve hayvan sağlığının korunması için vatandaşlarımızın her yıl kedi ve köpeklerini kuduz aşısı ile aşılatmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.”
Mehmet ÖZGÜN