Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, “Deniz Kaplumbağaları Yuvalama Alanları ve Sınırlarının Belirlenmesi Projesi”, Fethiye-Göcek, Köyceğiz-Dalyan, Belek, Patara ile Göksu Deltası Özel Çevre Koruma bölgelerinde yürütülecek.
Türkiye sahillerinde sadece belli adreslerde yuvalama alanları bulunan deniz kaplumbağalarının bu anlamda en önemli adreslerinden biri de, Hatay’ın Samandağ sahilleri. Aynı zamanda Türkiye’nin en uzun sahillerinden biri olan Samandağ’ın bu özel konumuna rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hazırladığı son projeye bölgeyi dahil etmedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan “Deniz Kaplumbağaları Yuvalama Alanları ve Sınırlarının Belirlenmesi Projesi” kapsamında; Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü görev ve sorumluluğu altında bulunan Fethiye-Göcek, Köyceğiz-Dalyan, Belek, Patara ile Göksu Deltası Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgelerindeki deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarının korunması için, denizden sahile kadar 40-50 metrelik alanda ahşap bariyerler oluşturulup, bölgeye insanların girmesine izin verilmeyecek. Ahşap bariyerler kurulması için, Özel Çevre Koruma Bölgesi kumsallarına toplam 1650 kazık çakılacak. Kumsallardaki oteller, işletmelerin misafirleri ve günübirlik ziyaretçilerin, ahşap bariyerlerin olduğu bölgelere girmesi, alana şemsiye, şezlong kurulması ve kum eleme işleminin yapılması engellenerek, bu alanlar deniz kaplumbağalarına ayrılacak. Kumsaldaki alanlara araç girişleri, ziyaretçilere yönelik bilgilendirici tabelalarla da engellenecek.
-HEDEF-
Genel Müdürlükçe yürütülecek proje kapsamında, bu bölgelerdeki kumsallarda yuvalama yapan iribaş deniz kaplumbağası (Caretta Caretta) ve yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) koruma seviyesinin artırılması hedefleniyor. -Tamer Yazar-