Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da Susuzluktan Kavrulduk

Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, meclis

Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, meclis kürsüsünden ilimizdeki su sıkıntısına değindi, Başkan Savaş’ı da eleştiri yağmuruna tuttu

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, parlamentoda kürsüden yaptığı konuşmada, ilimizde yaşanan su sıkıntısını gündeme getirdi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’ı da eleştiri yağmuruna tuttu.
Yazın Hatay ili genelinde yaşanan çok büyük bir susuzluk meselesi olduğunu konuşmasında belirten Milletvekili Kaşıkçı, normal şartlar altında gelişmiş kentlerde barajlar, göletler gibi su yapılarından karşılanan içme suyu ihtiyacının ilimizde, traktörlerin arkasına takılan su tankerleriyle karışlanmaya çalışıldığı söyledi.
Konunun yetkilisi Hatay Büyükşehir Belediyesine susuzluk meselesini sorduklarında kendilerine verilen cevabın “Yer altından suyu çıkartmak için kullandığımız pompaların elektrik kabloları çalındı” ifade olduğunu belirten Milletvekili Lütfi Kaçıkçı, şunları dile getirdi: “Hatay’da yazın yaşadığımız üç-dört aylık susuzluğun çözümünü Hataya Büyükşehir Belediyesi bizlere bu şekilde açıkladı. Aslında biz biliyoruz, kabloların çalınması değil, Hatay Büyükşehir Belediyesinin vizyonsuzluğu sayesinde biz, Hatay’da 1,5 milyon insan, yazın, 15 ilçede susuzluktan kavrulduk.
Geldiğimiz noktada, Hatay’la ilgili, içme suyu ihtiyacıyla ilgili Hatay Büyükşehir Belediyesi yazın yaşananlardan ders alıp da acaba bir çalışma başlattı mı diye bakıyorum.
Önümüzdeki yaz yine susuzlukta kavrulacağız …
Son iki aydır hiçbir çalışmanın olmadığını görüyorum ki böyle giderse önümüzdeki yaz da yine biz, Hataylılar olarak, susuzluktan kavrulacağız. Oysa ki Devlet Su İşler Hatay’da içme suyu ihtiyacını karşılamak için Samandağ ilçemize bağlı Karaçay’da çok güzel bir baraj yaptı. Bu baraj, şu an Antakya ve Samandağ ilçelerimizin içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Yine, İskenderun gibi çok büyük bir ilçemizin içme suyunu karşılamak için devletimizi Osmaniye Aslantaş Barajı’na döşediği isale hatlarıyla İskenderun’a su getirdi fakat bu hattın devrini Hatay Büyükşehir Belediyesi bir türlü üzerine almadı.”
Çiftçi kuyu suyuyla tarımsal sulama yapıyor …
İçme suyuyla ilgili yaşanan sıkıntılar bunlarken tarımsal sulamada da Hatay’ın çok önemli günler yaşadığını söyleyen Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, konuşmasının sonunda şunlara yer verdi: “Hatay’da, devletimiz, Reyhanlı ilçemizin sınırları içerisinde çok büyük bir baraj yaptı. Aslında ‘baraj’ ifadesi az kalır çünkü yaklaşık 7 tane orta büyüklükte bir baraja eş değer büyüklükte bir Reyhanlı Barajı’ndan bahsedebiliriz. Gerçekten mega bir projeydi. Bittiği zaman 480 milyon metreküp su tutma hacmine sahip olacak ve yaklaşık 585 bin dekar da Amik Ovası’ndaki arazilerimiz bu barajdan sağlanacak suyla sulanacak. Peki, şu an çiftçilerimiz sulama su ihtiyacını nasıl karşılıyorlar? Hemen hızlıca söyleyeyim. Amik Ovası’ndaki binlerce kuyudan çektikleri suyla tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Elbette bu da önemli bir girdiye sebep oluyor.
Tarımsal sulamada elektrik fiyatları düşürülmeli …
İşte, tam bu noktada aslında önerimiz şuydu: Bakınız, 100 dönüm bir arazide bir çiftçimizin tarımsal sulamada ihtiyaç duyduğu su için, yer altından suyu çıkarmak için harcadığı tutar yaklaşık 80 bin ile 100 bin TL arasında. Dolayısıyla bunun da çok önemli bir girdi oluyoruz. İnşallah Reyhanlı Barajı bittiği zaman bu girdi vatandaşımızın, çiftçimizin cebinde kalacak. İşte, o baraj bitene kadar şöyle bir önerimiz var: Tarımsal sulama için biliyorsunuz, elektrik birim fiyat maliyeti meskenler için kullanılan elektrik birim fiyatından yaklaşık yüzde 15 daha pahalı. Eğer tarımsal sulama için elektrik birim fiyatları meskenlerle eş değer hâline gelirse vatandaşımızın cebine aslında devletimiz tarafından önemli bir destekleme yapılmış olacak.” Mehmet ÖZGÜN