Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Trajan Köprüsü de, bulunan Roma da!

Biri evlerin orta yerinde,

Biri evlerin orta yerinde, diğer sahipsiz!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin “Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi” kapsamında 37 binanın yıkılmasıyla devam eden çalışmasında,  bölgedeki tarihi hanların görünür kılınması amaçlanıyor. Peki, Antakya özelinde benzer tarihi alanlarımızda biz ne yapıyoruz?

Bursa’nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan en önemli alanlarından olan, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni çevreleyen binaların yıkılma çalışmaları, “Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi” kapsamında devam ediyor. Söz konusu çalışmada,  bölgedeki tarihi hanların görünür kılınması amaçlanıyor.

-KAYBOLMUŞLUK!-

Bu konuda konuşan bir turizmci, benzer sorunların Antakya özelinde de yaşandığını söylerken, şunları dile getirdi:

“Bunun en belirgin örneği, ‘Memekli Köprü’ diye bilinen eski Roma’dan kalma Trajan Su Kemerleri! Şehre bakan Dağ Mahallesi’nde yüzlerce evin orta yerinde kalan binlerce yıllık bir hikâyeyi görebilmek için iyice yaklaşmak gerekiyor.

Düşünün, böylesi bir tarihi esere sahipsiniz, ama evlerin arasında ciddi bir kaybolmuşluk yaşıyor. Hatta o kaybolmuşluk öyle bir hale gelmiş ki, eski bir Roma emanetinin yanına beton bir merdiven bile ilave edilmiş ve buna hiçbir kurum ses bile çıkartmamış! Bununla da bitmemiş, su kemeri bir köprü gibi kullanılmış, üzerinden motorlu araçlar geçirilmiş!

Antakya’nın Saray Caddesi’ndeki eski bir Roma altyapı mimarisinde de benzer bir durum yok mu? Bulduk, ardından berbat bir restorasyon süreci işlettik, finalinde de sahipsizliğine terk ettik! Bugün, hiçbir özelliği olmayan, etrafı demir bir çit ile kapatılmış, derin bir çukur halinde! Rutubetten yer yer renk değiştirmiş, içine çöp atılmış halde.

Bursa gibi bizim de proje geliştirmemiz gerek, diyeceğim ama… Bundan önce bir tarih bilincine ihtiyacımız var!”

Tamer Yazar