Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın 384.türü;

Çatal Kuyruklu Martı Kanada,

Çatal Kuyruklu Martı

Kanada, Alaska, Grönland ve Sibirya’nın kuzeyinde kuluçkaya yatıyor, Pasifik ve Atlas Okyanuslarının daha çok kuzey yarıkürede kalan kısımlarında dolaşıyor. Doğu Akdeniz’de oldukça nadir bir vagrant olup, ülkemize en yakın İsrail’de bir kaç kaydı bulunuyor.

İlimiz Samandağ Deniz sahilinde, Hatay’da tespit edilen 384. tür olarak, Çatal Kuyruklu Martı görüldü. Hatay Tabiatı Koruma Derneği internet sitesinde Ali Atahan imzalı paylaşımda, bu kuş türünün Kanada, Alaska ve Sibirya’da kuluçkaya yattığı, Pasifik ile Atlas Okyanuslarının kuzeyinde dolaştığı ve ülkemizin, ilimizin yer aldığı Doğu Akdeniz’de ise İsrail’de kendini gösterdiği yer alıyor.

Ali Atahan’ın, doğacılar için çok önemli paylaşımı şöyle:
“Bugün, ülkemizin en tecrübeli kuş gözlemcilerinden Murat Bozdoğan tarafından, Türkiye için yeni bir kuş türü keşfedildi. Samandağ Sahili’nde Filiz Esen ile beraber gerçekleştirdikleri gözlemde, genç bir çatal kuyruklu martı (Xema sabini) gözlemlediler.
Hemen SubaşıKuş ekibinden, ben ile Mehmet Atahan’a bu güzel haberi verdi. Mesai bitiminde yola koyulduk. Araziye ulaşır ulaşmaz, bu sevimli martıyı, kıyıda çakılların üzerinde otururken gördük. Kısa süre içerisinde Ahu Ilbeyi ve Alican Gümüş de yanımıza geldiler.
2021, Türkiye çapında kuşlar açısından çok verimli bir yıl oldu. Ocak ayında Orhan Gül, Hatay’da Çizgili Gerdanlı Kırlangıç ile açılışı yapmıştı. Murat Bozdoğan, yine Hatay’da, Çatal Kuyruklu Martı ile kapanışı yapacak gibi görünüyor.
Hatay’ın 384. türü olan bu martı;
Kanada, Alaska, Grönland ve Sibirya’nın kuzey kıyılarında kuluçkaya yatıyor. Yılın diğer zamanlarında, Pasifik ve Atlas Okyanuslarının daha çok kuzey yarıkürede kalan kısımlarında dolaşıyor. Doğu Akdeniz’de oldukça nadir bir vagrant olup, ülkemize en yakın İsrail’de bir kaç kaydı bulunuyor.
Kuşun, boyun ve göğüs bölgesinden sarkan plastik bir parça, dikkatimizi çekti. Beslenme ve uçmasına engel olmadığını gördük. Ancak ileride problemlere yol açmayacağından emin değiliz. Yakalayıp, o plastik parçayı çıkarabilir miyiz diye yaklaşmaya çalıştık, ama hemen kaçıyor ve bazen kıyıdan 50-60 metre açılıyor. Orada, suda oturuyordu.
Doğaya en büyük zararı veren biz insanların, canlılar dünyası üzerine olumsuz etkileri her zaman hissediliyor.
Murat’ı SubaşıKuş ekibi olarak kutluyor ve teşekkür ediyoruz. Çatal Kuyruklu Martı, Xema sabini (Ali Atahan) Samandağ, Hatay, 28.12.2021”

-Cemil Yıldız-