Şanlıurfa’da ise Göbeklitepe…
2021’de Hatay’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeler binlerce ziyaretçi ağırladı. Sanatseverler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerini, Kovid -19 tedbirleri çerçevesinde yoğun bir şekilde ziyaret etti. Ancak Gaziantep ve Şanlıurfa bağlamında sorulan bir soru, Hatay adına “Bizim neyimiz ön planda” başlığında cevap arıyor!
Geride kalan 2021’de, sanatseverler, Hatay’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerini Kovid -19 tedbirleri çerçevesinde yoğun bir şekilde ziyaret etti. Ziyaret edilen en önemli adreslerden biri ise dünya sıralamasında ilk üçte yer alan Arkeoloji Müzesi oldu.
-RAKİP İLLER-
Hatay’ın bu konudaki rakiplerinden biri, ‘Çingene Kızı’ ile tüm dünyada tanınan, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’.
Sanat tarihçileri, arkeologlar aynı zamanda tarih ve kültür meraklılarının gözdesi olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenenler, 2021’de 252 bin 904 kişi tarafından incelendi. Dünyanın en önemli mozaik eserlerinin yer aldığı müze koleksiyonunda; Roma ve Doğu Roma Dönemi’ne ait 3 bin metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi, 4 adet Roma çeşmesi, 20 adet sütun, 4 adet kireç taşından yapılmış heykel, bronz Mars heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar yer alıyor.
Hatay’ın bölgedeki bir diğer rakibi ise UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ve “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri!
2021’de 565 bin 246 kişi, neolitik döneme ait, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşları ve tapınak kalıntılarını görme fırsatı buldu. Yerleşim yeri olarak kullanılmadığı bilinen ve tapınmaya hizmet eden Göbeklitepe, şaşırtıcı anıtsal mimarisiyle, 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş, Türkiye’de 2019 yılı, “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmişti.
-BİZDEKİ NE?-
Konuyu konuştuğumuz bir turizmci ise Hatay adına “Bizim neyimiz ön planda” başlığında konuştu.
“Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi denince, akla hemen ‘Çingene Kızı’ mozaiği geliyor, ki sadece o bile müzeyi ziyaret etme sebebi sayılabiliyor. Zaten kentin kendisinin de, müzenin de bu yönde bir politikası var. Hatta kentteki Gastronomi Evi tabaklarında bile Çingene Kızı Mozaiği resimleri var. Tamam belki bir çok önemli eser de var, ama en popüler olanı kullanıp, onun üzerinden bir yol haritası belirlemek çok akıllıca. Aynı şey, Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri için de geçerli. Daha düne kadar belli sayıda bir kitlenin ziyaret ettiği Urfa, bugün dünyaca ünlü bir destinasyon oluverdi. Onlar da bu konuda çıkış noktalarını buldu demek, yanlış olmayacak.
Bize bakarsak eğer, bir dönem bulunan ve ciddi anlamda ses getiren bir İskelet Mozaiğimiz var! Bulunanı nasıl kullandık, nasıl bir tanıtım atağı ile değerlendirdik, ne kadar ön plana çıkardık, tartışılır. Aslında müzedeki sergileme alanına bakıldığında da, hak ettiği bir durumda değil, demek gerekiyor!
Bir yerlerde yanlış bir şeyler yapıyoruz, hele ki bu kadar çok şeye sahipken! Bence oturup düşünmek, tartışmak ve kent adına en çok kaybedilen şeyin de zaman olduğu gerçeğinde durmak gerekiyor.”
Tamer Yazar