Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İki tekerleğin ucuna takılı

Emeğin peşinde! Hayatın Yorgun

Emeğin peşinde!

Hayatın Yorgun Çocukları…

“Çekçekçi” olarak bilinen katı atık toplayıcıları arasında, son yıllarda artan sayıda çocuk da var, hatta yaşı ileride kadınlar ve erkekler… Atık toplama işine her gün sabah altıda başlayıp, bazen gece 12’ye dek devam ediyorlar. Genelde göz ucuyla bakılanlar, onlar!

“Kim ne derse desin, geri dönüşüme de katkı sağlıyoruz” diyor bir tanesi. Yüzleri görünsün istemiyor hiçbiri. İsimlerinin yazılmasını da! Ama hayatlarının ağır ve yorgun bıraktığı yüzleri çok şey anlatıyor, sessiz kalan hallerine inat.

Türkiye’de, kâğıttan plastiğe kadar, çöplerdeki atıkları toplayan işçilere hemen her gün sokaklarda rastlamak mümkün. Belki fark etmeden yanlarından geçilen bu insanlar, aslında kent düzeninin devamı için büyük bir paya sahipler.

Ancak son dönemde artan sayıda çocuk da bu işi yapıyor. Atık çuvalları boylarına göre, ama yaptıkları iş aynı! Tüm gün sokaklardalar, cep harçlıklarını çıkartma peşindeler, ama daha çok da ev bütçesine katkı için tüm şehrin caddelerini adımlıyorlar.

Atık toplayanlar, kar, kış, soğuk demeden gün boyu sokaktalar. Bir işçinin arabasındaki yük, bazen 100 kiloyu bulabiliyor. Belki de daha fazla!

-YOKSULLUK!-

Aralarından birinin söylediği ise kendilerine dair:

“Korkulacak insanlar değiliz, ama bize bakanlar çekinerek göz göze geliyor! Yoksulluk, insanı bu hale getiriyor belki! Korkutucu hale…”

Tamer Yazar