Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

Gündüzler Uzamaya Başladı Gece

Gündüzler Uzamaya Başladı

Gece ile gündüzün eşitlendiği gün olan 21 Mart tarihi itibariyle, gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.

21 Mart ekinoksuyla, gündüz ile gecenin eşit olması durumu yaşanıyor. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere, yılda iki kez tekrarlanan ekinoksla, 21 Mart günü, 12 saat gündüz, 12 saat gece oluyor. 21 Mart ilkbahar ekinoksu ile de gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlıyor.

Gündüz ile gecenin eşit olması durumu olarak bilinen ekinoks olayı, yılda iki kez gerçekleşiyor. 21 Mart ilkbahar ekinoksunda, Güney Yarım Küre’de geceler gündüzlerden uzun olurken, Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi oluyor.

Aile-Politikalar Bakanlığında Personel Alımı

4-10 Mart tarihleri arasında tercihleri alınan KPSS-2022/4 kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sözleşmeli pozisyonlarına yerleştirme işlemleri tamamlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı personel alımı sonuçları, ÖSYM sonuç sayfasında dünden itibaren erişime açıldı.

Ülke genelinde

Huzur Denetimleri

Denetimlerde; 15 ruhsatsız tabanca, 8 av tüfeği, 188 mermi/av tüfeği kartuşu, 7 kesici/delici alet, 6 kurusıkı tabanca ile muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve 1250 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.

Kanun hazırlığı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, İklim Kanunu hazırlıklarının büyük bir kısmının tamamlandığını belirterek, bu yıl içerisinde çıkarılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Son başvuru tarihi

1 Nisan’da doluyor

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen Türkiye Drone Şampiyonası ve World Drone Cup için başvurular devam ediyor.

Gastronomi Okulu

Hatay Gastronomi Evi’nde, Hatay Büyükşehir Belediyesi desteğiyle açılan Aşçılık Okulu’na katılanlara haftanın 3 günü eğitim verilirken, birbirinden lezzetli Hatay yemeklerinin yapımı da öğretiliyor.

Çalışma Bakanından

Uygulama detayları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, işverene 6 puanlık prim desteğinin uzatılmayacağını, Üretim Sürecine Katılım adı verilen yeni bir destek programını devreye alacaklarını açıkladı.

Zam gelecek

Uluslararası piyasalarda son dönemde gözlenen fiyat artışlarına paralel olarak, Nisan ayı başında doğalgaza yeni zam bekleniyor. Aylık güncellemeler kapsamında, sanayinin kullandığı doğalgazdaki fiyat artışı yüzde 30’u bulabilecek.

20 ayın zirvesinde

Mart başına kadar ivme kaybı yaşayan tüketici kredileri yeniden yönünü yukarı çevirirken, ticari kredilerde 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış büyüme, yüzde 28,72 ile 20 ayın zirvesine çıktı.

Şeker fiyatları

TÜRKŞEKER, tüketicileri korumak amacıyla, sanayiciye satışı durdurup sadece zincir marketlere ürün vermeye başlayınca, 4 ay önce 50 kg’lık torbası 265 liradan satılan şekerin fiyatı, hafta sonu 710 liranın üzerine kadar çıktı.

TİM de tepkili

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), “Bakırköy Belediyesi zabıtalarının uluslararası fuarlara baskınlar düzenlemesini 100 bini aşkın ihracatçının tek çatı kuruluşu olarak kınıyoruz” açıklamasını yaptı.

Yüzde 186,52 arttı

Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı, bu yılın Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 186,52 artış kaydetti.

Hesabı sorulsun

25. yılını kutlayan Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği’nde (VAVEK) Turgay Bozoğlu yeniden başkanlığa seçildi. Bozoğlu, “Toplanan vergiler ve borçlardan yapılan harcamaların hesabı mutlaka sorulmalıdır” dedi.

Tarım sektöründen

‘Ulusal Politika’ çağrısı

Mersin’de düzenlenen “Tarımda Girdi Sorunları ve Çıkış Yolu” konferansında, girdi maliyetlerine gelen zamların üretimde yarattığı sorunlar konuşularak, sürdürülebilir tarım için planlama yapılması, tarımın, hükümet politikalarıyla değil ulusal politikayla yönetilmesi çağrısı yapıldı.

Mayıs’ta ilk sefer

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu HADO (Hatay Deniz Otobüsleri) yolcu terminal yatırımlarını tamamladı. Mayıs ayında Gazimağusa’ya ilk seferleri düzenlemeyi planlıyor.

Çiftçinin ürününe

Depo güvencesi

Tarım ürünlerinin modern ve sağlıklı koşullarda depolanmasını sağlayan lisanslı depoculuk kapasitesi geçen yıl yüzde 26 artarken, lisans işlemlerinin tamamlanmasıyla, bu kapasitenin 15,6 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Orman Yangınları

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangınlarla mücadelede kullanılmak üzere, değişik tip ve kapasitelere sahip 20 uçak ve 55 helikopterin kiralanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Sonuçlar açıklandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sözleşmeli personel yerleştirme sonuçları açıklandı.

Dünya genelinde

Dünya genelinde virüs bulaşanlardan 407 milyon 278 bin 627’si iyileşti. ​​​​​​​Türkiye’de, Kovid-19 tespit edilen 14 milyon 324 bin 234 kişi sağlığına kavuştu. Dünya genelinde 57 milyon 700 bin 212 kişi halen tedavi altında bulunuyor.

Tarımsal veri

Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın Ocak ayına ilişkin Tarım-GFE verilerini açıkladı. Buna göre endeks, Ocak ayında, bir önceki aya göre yüzde 10.12, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57.26 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 31.35 yükseldi.

Bakanlık açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kamu özel işbirliği ile yapılan yatırımların, 2024 yılında başa baş noktasına geleceğini, 2025’ten itibaren ise elde edilen gelirlerin, yapılacak ödemelerin üzerinde olacağını bildirdi.

81 İl’de denetim

Ülke genelinde ‘Huzurlu Sokaklar ve Terör Suçları Uygulaması’ yapıldı. Ekiplerce; 20 bin 102 iş yeri denetlendi, 10 iş yeri için idari ve 38 iş yeri için adli işlem yapıldı.

Sınav tarihleri

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Bağımsız Denetçi Adayı Belirleme Sınavı, 11 Haziran’da Ankara, İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilecek.

KKM hesabı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduat hesabına yönelik talebin Rusya-Ukrayna gerginliğine rağmen arttığını belirterek, “570 milyar liraları aşan ciddi bir rakam söz konusu” dedi.

Esnafa destek

Ticaret Bakanlığı’nca, salgında işleri zarar gören esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere gelir kaybı ve kira desteği olarak geçen yıl toplamda 4 milyar 304 milyon lira hibe verildi.

Engelli yardımları

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Bakıma muhtaç engelli yakınının bakımını üstlenen aylık ortalama 535 bin vatandaşa 2 bin 354 lira evde bakım yardımı veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Meclis gündemi

Haftalık çalışmasına 22 Mart Salı günü başlayacak TBMM Genel Kurulu’nda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.