Amaç; Farkındalığın Artırılması
TÜRK Kadınlar Birliği Derneği’nin (TKB) “Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz” Projesi kapsamında, aralarında Hatay’ın da yer aldığı Güneydoğu Anadolu Dernekleri Kahramanmaraş’ta bir araya geldi.
Yürütülen proje faaliyetleriyle; kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanarak uluslararası sözleşmelerin tanınırlığıyla yereldeki aktörlerin farkındalığının arttırılması amaçlanıyor.
Savunuculuk becerilerinin güçlendirilmesi…
Türk Kadınlar Birliği’nin, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması bakımından son derece önemli ulusal ve uluslararası hukuki güvenceler sağlayan sözleşmeler ve mevzuatın yaygınlaştırılması, farkındalığın artırılması ve uygulanmasının sağlanması amacıyla, AB Delegasyonunun desteğiyle, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin de ortak olarak katkı verdiği “Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz” Projesi’ni 2020 Ocak ayında başlattığı hatırlatıldı.
Projeyle; kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede uluslararası sözleşmelerin ve ilgili ulusal mevzuatın tanınırlığını ve uygulanmasını sağlamak için yerellerdeki aktörlerin farkındalığının artırılmasını, sözleşmelerin/yasaların hayata geçirilmesini sağlayacak izleme ve savunuculuk becerilerinin güçlendirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.
7 bölge, 35 ilde sürdürülen proje faaliyetlerine 167 hak temelli çalışan kadın örgütünün katıldığı, eğitim, kapasite artırma çalışmaları yanında, eylem ve izleme planı hazırlama, yerel örgütlerle deneyim paylaşımının, birlikte düşünme, birlikte çalışma heyecanı yaşandığı belirtildi.
Beklenti işbirliğinin gelişmesine katkı…
Bu doğrultuda geçtiğimiz gün Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen Farkındalık Toplantılarına, Kahramanmaraş yanı sıra Adana, Gaziantep, Hatay ve Mardin illerinden kurum/kuruluş temsilcileri ve kadın örgütleri katıldı.
Beklentinin, ulusal ve uluslararası yasal güvencelerinin hayata geçirilmesine, yerellerde bu amaca yönelik olarak ilgili kesimler ile iletişim ve iş birliğinin gelişmesine katkı sunulmasının sağlanması olduğuna değinildi. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, aynı masa etrafında buluşan kamu kurum ve kuruluşların yanında, barolar, üniversiteler, meslek örgütleri ve STK’lar arasında iletişim ve iş birliğinin gelişmesine de katkı sağlandı.
Proje çalışmalarının, Haziran 2022 yılına kadar devam edeceği bildirildi.
Mehmet ÖZGÜN