Antakya Simidi bu listede nerede?
Hatay genelinde şu ana kadar 16 yöresel ürünün coğrafi işareti alınırken, sırada bekleyenler arasında Antakya Simidi de var. Tescil süreci biten Hatay Kaytaz Böreği’nde ise İTSO imzası var.
Antakya Carra Peyniri, Antakya Kağıt Kebabı, Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Künefelik Peyniri, Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Antakya Çökeleği), Antakya Tuzlu Yoğurdu, Belen Kömürçukuru Pekmezi, Dörtyol Mandarini, Hatay Ceviz Reçeli, Hatay Defne Sabunu, Hatay Kabak Tatlısı, Hatay İpeği, Kırıkhan Kavunu, Samandağ Biberi, Samandağ Ney-i, bugüne kadar Hatay adına Coğrafi İşaret Belgesi alınan yöresel ürünler olarak sıralanırken, bu listeye önceki gün bir ‘lezzet’ daha eklendi.
Hatay Kaytaz Böreği, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Alınan bilgiye göre, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) girişimleriyle, Türk Patent ve Marka Kurumu’na, kentin bilinen lezzetlerinden kaytaz böreği için başvuru yapıldı. Türk Patent ve Marka Kurumu, bu yöresel lezzete, “Hatay Kaytaz Böreği” adıyla coğrafi işaret tescil belgesi verdi.
-TUZ VE KİMYONUN AŞKI-
Gözler, uzun zamandır çalışmasının yapıldığı bilinen Antakya Simidinde. Bu konuyu önce kent gündemine, ardından da Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne (HESOB) taşıyan isim Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Kenan Yurttagül olmuş, bu konuda şunları söylemişti:
“Yaş ve ekonomik fark gözetmeksizin, Antakyalıların sabah kahvaltısı konumunda. Kimi çay, kimi de ayranla tüketiyor ve üstelik, keyifle tüketiliyor. Ama mutlaka, tuz ve kimyon karışımına bandırılarak tüketilen bir lezzetten bahsediyoruz burada. Hatta konuştuğumuz konuya bir başlık bulmak istersek de, ‘tuz ve kimyonun aşkı’ Antakya Simidi, diyebiliriz.”
Tamer Yazar