Artan girdiler ve tarımda beklenen desteğin olmaması nedeniyle çiftçinin geldiği durumu özetledi:
Borç-Harçla Ekim Vardı…
3-5 Yıla O Da Yok!
Kırıkhan CHP İlçe Başkanı Mustafa Sıraç, hükümetin, tarıma ve hayvancılığa gereken desteği vermediğini, mazot başta olmak üzere, girdilerdeki inanılmaz artışlar nedeniyle bugüne kadar borç-harç içinde ekim yapabilen çiftçinin artık 3-5 yıla kadar ekim yapamaz, tarla bulamaz hale geleceğini savundu.
Kırıkhan CHP İlçe Başkanı Mustafa Sıraç, Amik Ovası gibi verimli toprakları olmasına rağmen, üreticinin, bir yılda fiyatı % 234 artan mazot başta olmak üzere, gübre fiyatlarındaki artışlar nedeniyle ekim yapamaz duruma geldiğini savundu ve şunları kaydetti:
“Amik Ovası; birçok sebze ve meyve yanı sıra pamuk, buğday, mısır gibi stratejik ve endüstriyel ürünlerin üretiminin yapıldığı verimli topraklara sahip. Aynı zamanda, çalışkan ve kendini toprağa adamış çiftçilerin olduğu da bir bölge.
Bölge halkı, hiçbir zaman hükümetlerden yeterli desteği görmese de, pes etmeden, yöre tabiriyle ‘borç harç’ edip toprağını işledi, üretime devam etti. Devletin sürdürülebilir bir tarım politikasının olmaması nedeniyle bazen zararına üretim yapan çiftçi, artan girdi maliyetleri, ürününü pazarlamadaki zorluklar, desteklemelerin zamanında ve yeterince yapılamaması sonucunda iflasın eşiğine geldi.”
-YILLIK MOTORİN ZAMMI % 234–
Yazılı açıklamasında, motorinin yılda % 234 zamlandığını, besicilik yapanlar için de yem fiyatlarının arttığını hatırlatan Kırıkhan CHP İlçe Başkanı Mustafa Sıraç şöyle devam etti:
“Yılbaşından bu yana % 94, son bir yılda % 235 motorin zammı, çiftçinin belini büken en büyük girdi kalemi. Bilindiği üzere, sertifikalı tohum ekme zorunluluğu var. Oradaki artış ise % 40 ile 63 arasında. Tarım ve Orman Bakanlığı’na yöneltilen soru önergesinde, gübredeki artış oranının % 342 olduğu açıklandı. Zirai ilaca gelen zam ise % 70 ile % 400 arasında değişiyor. Tarımsal sulamada elektrik % 92 arttı. İşçi maliyetlerinde eklendiğinde ve artışlar böyle devam ettiğinde, 3 / 5 yıl içerisinde ekim yapılabilen tarla bulmakta zorlanacağız.
Bölgeniz, hayvancılık için de çok elverişli olsa da, orada da durum çok vahim. Hatırlayın, eskiden, köylerde çoğu evde hayvan yetiştirilir, köylü de geçimini buradan elde ettiği ürünleri satarak sağlardı. Son bir yılda % 70 oranında artan yem fiyatları, köylüyü hayvanını kesime göndermek ve satmak zorunda bıraktı. Bir zamanlar tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke, saman dahil her türlü ürünü ithal eder duruma geldi.
20 yıldır ülkeyi yönetenlerin, her şeyin en iyisini bildiğini iddia eden bir kişinin ‘ben yaptım, oldu’suyla geldiğimiz son nokta… Allah sonumuzu hayretsin ile biten cümleler ve yağ, şeker, ekmek kuyrukları…”
-Cemil Yıldız-