Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Boşanma Oranlarındaki Artış Dikkat Çekiyor

Son yıllarda, Türkiye ve

Son yıllarda, Türkiye ve Hatay genelindeki boşanma oranları hızla artıyor. Ülke genelinde, 2020’de 136 bin 570 olan boşanma sayısı, 2021 yılında 174 bin 85’e çıktı. TÜİK, 2022 yılı boşanma rakamlarını henüz açıklamazken, aile mahkemeleri tarafından artıştaki hızın devam edeceği öngörülüyor.

Ekonominin Tetiklediği Çeşitli Etkenler Var

Hatay Barosu Kadın Komisyon Başkan Yardımcısı ve Aile Hukuku alanında görev yapan Av. Ayşe Vural Karaca, Antakya Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

En yaygın boşanma sebebi olarak görülen ‘şiddetli geçimsizlik’ gerekçesinin aslında bir üst başlık olduğunu ve bunun içinde “ekonomik, teknolojik, kültürel sebepler ile toplumsal cinsiyet” faktörleri gibi birçok sebebin olduğunu söyleyen Karaca, boşanma davalarının artmasında, bilhassa toplumdaki yoksullaşmanın ve hayat pahalılığının çok etkili olduğuna dikkat çekti.

Dünyanın her yerinde evlenmenin çok kolay olduğunu, ancak boşanmanın bütün devletlerde zor olduğunu söyleyen Karaca, buna rağmen artan boşanma oranlarının görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi. Av. Ayşe Vural Karaca, pandemi döneminde bu yana, özellikle ekonominin doğurduğu birçok etkenin boşanma oranlarındaki artışta etkili olduğunu ifade etti. Karaca, kadınların maruz kaldığı şiddete dikkat çekerken, şiddetin yalnızca fizyolojik değil, ekonomik ve psikolojik açıdan da bir hayli yaygın olduğunu belirtti.

Aile mahkemelerindeki iş yükünün günden güne fazlalaştığını dile getiren Av. Ayşe Vural Karaca, artan işsizlik oranları ile birlikte evde vakit geçirmek mecburiyetinde kalan evli çiftlerin, belli bir süre sonra tahammülsüzleşerek boşanma davası için kendilerine başvurduğunu söyledi.

Yılın ilk 3 Ayına Göre %17-18 Artış Görünüyor

Antakya’da 3 Aile Mahkemesi bulunduğunu aktaran Av. Ayşe Vural Karaca, bunlardan yalnızca 1 aile mahkemesine 2022 yılının ilk üç ayında 400 dava başvurusu olduğunu söyledi. Karaca, açılan davaların tamamının boşanma davaları olmadığını, fakat bu rakamların, önceki yıla nazaran %17-18 oranında bir artışın gözlenmesi için yeterli olabileceğini belirtti.

 Boşanma süreci ve sonrasındaki mağduriyetlere de değinen deneyimli hukukçu, bu süreçte mağdur olan vatandaşların, Hatay Barosu Adli Yardım Bürosu’ndan ücretsiz olarak yararlanabileceklerini hatırlattı. Av. Ayşe Vural Karaca, Hatay Barosu Kadın Komisyonu olarak, 0534 594 23 43 numaralı telefon üzerinden 7/24 hizmet verdiklerini ve hak ihlaline uğrayan kadınların kendilerine rahatlıkla ulaşabileceklerini de sözlerine ekledi.