Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sanata ve Sanatçıya Destek Olunması

Gerekirken Yasak Olmamalı Milletvekili

Gerekirken Yasak Olmamalı

Milletvekili Oruç, iptal edilen konserleri önergeyle meclis gündemine getirdi

      Hatay Samandağlı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, iptal edilen konserleri önergeyle meclis gündemine getirdi, pandemi sürecinde, sanata ve sanatçıya destek olunması gerekirken, yasaklamaların olmaması gerekliliğini bildirdi.

      Son günlerde konser ve müzik etkinliklerinin keyfi olarak yasaklandığı/iptal edildiğinin basına yansıdığını, Kürt sanatçı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’ta Kocaeli Derince’de vereceği açık hava konserinin AKP’li Derince Belediyesi tarafından iptal edildiğini, Metin-Kemal Kahraman kardeşlerin 17 Mayıs’ta yapılması planlanan Muş konserinin, Valilik tarafından yasaklandığını söyleyen Milletvekili Oruç, Amed Şehir Tiyatrosu’nun oynayacağı ‘Don Kişot’ oyununun da iptal edildiğini, Yunan sanatçı Matthaios Tsahouridis’in Trabzon’da vereceği konserin de yasaklandığını, yasak üzerine Tsahouridis ile sahneyi paylaşacak olan Apolas Lermi’nin yasağı protesto ederek sahneye çıkmadığını, ardından Apolas Lermi’nin de Denizli konserinin Pamukkale Belediyesi, Bostancı konserinin ise organizasyon tarafından iptal edildiğini duyurduğunu ifade etti.

Yasaklarda bakanlık talimatı var mı?

      Milletvekili Oruç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya iletilmek üzere Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şunlara yer verdi: “Yine geçtiğimiz günlerde yaşanan konser iptalleri arasında; Bitlis Eren Üniversitesi’nde yapılması planlanan Bahar Şenliği programında yer alan Sterka Karwan müzik grubunun konserinin hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edilmesi ve Niyazi Koyuncu’nun 25 Mayıs’ta vereceği konserin Pendik Belediyesi tarafından engellenmesi vardır. Koyuncu engellemeye ilişkin sosyal medya hesabından; ‘Pendik Halk Eğitim Merkezi’nin 25.05.2022 tarihinde Sahil Meydanı’nda düzenleyeceği etkinlikte sahne almam Pendik Belediye Başkanlığı tarafından engellenmiştir. Belediye, iptal gerekçesi olarak kurumlarının ‘değer yargılarını ve görüşlerini’ paylaşmayan bir müzisyenin, Pendik Meydanlarında konser yapmasına müsaade edilmeyeceğini sunmuştur’ ifadeleri ile açıklamıştır.  

      Bu bağlamda;  Bahsi geçen konserlerin iptal edilme/yasaklanma gerekçeleri nedir? Bu iptal kararları Bakanlığınız talimatı ile mi alınmıştır? Başvuruları aylar öncesinde yapılan konserlerin konserlere günler kala iptal edilmesi olağan mıdır?

Ayrıştırıcı tutum …

      Valilikler ya da Belediyeler tarafından benzer biçimde izin verilmeyen etkinlikler hangileridir? Bakanlığınızın Türkçe dışındaki dillerde yapılan sanatsal etkinliklerin yasaklanmasına dair genelgesi mi vardır?  Pandemi kısıtlamalarının kaldırıldığı, sanatçıların turnelerine başladığı süreçte sanata ve sanatçıya destek olunması gerekiyorken gerekçesiz bir biçimde iptal kararları veren; Valilikler ve Belediyeler hakkında idari soruşturmalar başlatılacak mıdır?  Her gün yeni konser ve etkinliklerin iptallerinin gündeme gelmesi konusunda Bakanlığınızca alınacak önlemler olacak mıdır? Kurumların sanatçıların etkinliklerini iptal etme gerekçesi olarak ‘değer yargıları ve görüşlerini paylaşmamasını’ göstermek alenen ayrıştırıcı ve ötekileştirici bir tutumdur. Yurttaşların ve sanatçıların bu tutuma maruz bırakılmasının önüne geçmek üzere tarafınızca adım atılacak mıdır?”

      Mehmet ÖZGÜN