Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Barış İpeğinin Türkiye’deki Tek Temsilcisi,

“Defne Apollon İpekçilik” Barış

“Defne Apollon İpekçilik”

Barış İpeği’nin Türkiye’deki tek temsilcisi, unutulmaya yüz tutmuş kültürel miras Hatay Sarısı’nı yeniden yaşatan kadın girişimci Emel Duman, Gazetemizin ve Antakya TV’nin konuğu oldu.

Hatay’ın Defne ilçesi Harbiye’de faaliyet gösteren ve yeni bir üretim çiftliği kuran Defne Apollon İpekçilik sahibi Emel Duman, ipek böceği yetiştirmenin inceliklerini ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Üretim ile satışın aynı yerde birleştiği bir “üretim çiftliği” kuran Defne Apollon İpekçilik, bu oluşumun bir ilk olduğunu söyledi ve merak eden insanları çiftliğe gezmeye davet etti.

İpek Böcekleri Artık Acı Çekmiyor

İpekböceğinin kozasından iplik elde etmek için, ipekböceği, kozayı ördükten hemen sonra, canlı haldeyken, 60 ile 110 derece arasında fırınlarda yaklaşık 20 ile 40 dakika kadar bırakılarak “böcek boğma” işlemi yapıldığını söyleyen Emel Duman, “Hiçbir ipekböceğinin öldürülmemesini / şiddet görmemesini amaçladığımız için tekstilde Peace Silk (Barış İpeği) yöntemiyle üretilen ipekleri kullanıyoruz. Bu yöntem Dünya’da sadece Hindistan’da uygulanırken, Türkiye’de ise tek temsilci olarak biz bulunuyoruz” dedi.

Barış ipeğinin üretimini; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden, alanında uzman akademisyenler proje çalışmalarıyla desteklerken, Duman Ailesi, şiddetsiz üretim bilincine erişilmesi gerektiğini ifade etti.

İpek böceği beslenmesinde en önemli kısmın, kendi yetiştirdikleri dut ağaçları olduğunu söyleyen Duman, “3 bin ile başladığımız dut ağacı yolculuğuna 15 bin ağaç ile devam ediyoruz. Hedefimiz, her yıl daha da fazlasını yetiştirebilmektir” şeklinde konuştu.

11 yıllık bir arayış sürecinin ardından, 5 yıl önce, unutulmaya yüz tutmuş kültürel bir miras olan Hatay sarısını üretime kazandırdıklarını açıklayan Emel Duman, “Hatay sarısını üretime kazandırdığımız için çok mutluyuz. Dileğim, geçmişten gelen bu mirasın geleceğe de taşınmasıdır. Bu anlamda da Hataylıların sahip çıkması gereken bir değerdir. Çünkü bu kültür hepimizindir” dedi.

Defne Apollon İpekçilik üretim çiftliğine geldiğiniz zaman, ipek böceklerinin üretiminden dönüştüğü barış ipeği ürünlerine kadar her aşamasına tanık olabilirsiniz. Antakya Gazetesi ve Antakya TV olarak, bu güzel deneyime sahip olmak için Harbiye-Yayladağı yolu arasında bulunan üretim çiftliğini gezmenizi tavsiye ediyoruz. Daha fazla detay ve görseller için Antakya TV Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Duygu Ertaş