Şahnaz Yılmaz…
Ressam, Çocuk Resim Analizi Eğitmeni ve Hatay’ın ilk ve tek Sanat Terapisti Şahnaz Yılmaz, Gazetemize, Türkiye’de yaygın olmayan ve anlamı yanlış bilinen “sanat terapisinin” ne olduğunu, yararlarını ve çalışmalarını anlattı.
Sanat terapisinin, dille ifade edilemeyen duyguların ve sözcüklerin resim diliyle kağıda aktarılması olduğunu söyleyen Yılmaz, sanat terapisinin her yaştan insan üzerinde oluşan yararlarını aktardı.
“Sanat terapisi, insan ruhunu dinlendirir. Sosyal iletişim için sağlıklı bir etkinliktir. Stresi azaltmada ve öfke problemlerini durdurmada büyük bir etkendir. Uyku bozukluklarına ve davranış problemlerine olumlu etki sağlar.”
“Sanat terapisi Türkiye’de yeni bir akım”
Sanat terapisinin, Türkiye’de yeni bir akım olduğunu, ama tarihinin çok eskiye dayalı olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:
“1940’larda başlayan sanat terapisinin öncüleri, Margaret Naumburg ve Adrian Hill’dir. Naumburg, sanat terapisini kendine özgü bir psikoterapi şekli olarak görürken, Adrian Hill ise hastaların travmatik yaşantılarını anlatmak için bir araç olarak görmüştür. Eski dönemden beri hayatımızda olan bu kavram, 2012 yılında Türkiye’ye gelmiştir ve hala çoğu insan tarafından anlamı bilinmemektedir.”
“Sanat Terapisi Bir Kurs Değildir”
Sanat terapisi denildiğinde, bunun “kurs” olarak algılanmasından rahatsız olduğunu da ifade eden Şahnaz Yılmaz, “Sanat terapisi asla bir kurs değildir. İsminden de anlaşıldığı üzere, bir terapi çeşididir. Önce sözel olarak devam eden terapi, daha sonra sanat materyalleri ile uygulamalı olarak devam etmektedir” dedi.
Sanat terapisi ile tanışmasını da anlatan Yılmaz, “Benim sanat terapisi ile tanışmamın ilk adımı, öğrencilerimin aileleriyle yaşadığı çatışmalardan ve sınav kaygısı yüzünden oluşan davranış bozukluklarına şahit olmamdır. Bu durumu nasıl düzeltebilirim diye araştırdığımda, ‘Sanat Terapisi’ kavramı ile tanıştım ve yurt dışında 4 yıl eğitimini aldım” şeklinde konuştu.
Sanat terapisini anlatmak için panel ve tanıtım programları düzenleyen Şahnaz Yılmaz, ilk panelini Dünya Sanat Günü’ne özel olarak Antakya’da düzenledikten sonra, ikincisini İstanbul Adalar’da gerçekleştirdi.
Türkiye’nin en köklü sanat derneklerinden biri olan Rekreasyon Derneği’nin Hatay temsilcisi olan Yılmaz, ‘Adalar Kültür Derneği Yaz Kültür ve Sanat Festivali’ kapsamında İstanbul Büyükada’da düzenlenen etkinliğe tek panelist olarak davet edildi ve geçtiğimiz Pazar günü İstanbul Büyükada Kültür Derneği bahçesinde düzenlenen panelde, sanat terapisi kavramını anlattı.
Doğada uyguladığı sanat terapisi eğitimine, Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi hocaları ve Aydın Üniversitesi öğrencileri de katıldı. “Uygulamalı Sanat Terapisti” eğitimi yanı sıra 22 sanatçının katıldığı “Pembe Düşler 2022” adlı karma resim sergisi de ada halkı tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. -Duygu Ertaş-