Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay, Ekonomi ve Hukuk Buluşması’nda

İş dünyasının hukuktan beklentileri

İş dünyasının hukuktan beklentileri de var

Ekonomi ve Hukuk Dünyası, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” için yedinci kez buluşmaya hazırlanırken, bu defa ki adres Hatay EXPO Konferans Salonu olacak. 1 Mart 2022’de Denizli’de başlayan buluşmaların Antakya ayağında; ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, DASİFED Başkanı Gülay Gül, Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın ve İş İnsanı Faruk Ekinci olacak.

“A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu iş ve hukuk dünyasına anlatmak için Dünya Gazetesi işbirliğinde, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) desteği ve Konfederasyon’a bağlı Federasyonların ev sahipliğinde “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” başlatan Daha İyi Yargı Derneği, 1 Mart 2022’de Denizli’de başlattığı buluşmaların Hatay ayağına hazırlanıyor.

Ekonomi ve Hukuk Dünyası, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” için 7. kez; TÜRKONFED, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DASİFED), Hatay Barosu, Arsuz İş İnsanları Derneği (ARİAD), Hatay Genç İş İnsanları Derneği (HAGİAD), Hatay Kadın Girişimciler Derneği (Hatay KAGİD), İskenderun SİAD ve Osmaniye SİAD’ın desteğiyle, 3 Haziran 2022 Cuma günü saat 14.00’da Hatay EXPO Konferans Salonu’nda buluşacak.

Daha İyi Yargı Derneği, Türkiye’nin hukuk, demokrasi ve ekonomi sorunlarının temelinde yatan kök sebebin yargı sorunu olduğuna, bu sorunun da hukukun üstünlüğü ile iç içe geçtiğine ve hepsinin çözümünün ise yargıdan başladığına inanıyor.

-KONUŞMACILAR-

Daha İyi Yargı Derneği Genel Sekreteri Tuğçe Özbilen ile İş İnsanı Faruk Ekinci ve Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin’in açılış konuşmalarının ardından, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın yöneteceği panelde, DASİFED Başkanı Gülay Gül ile Hatay Barosu Başkanı Av. Cihat Açıkalın, iş dünyasının hukuktan beklentilerini değerlendirecek. Panelin ardından, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Ulusal güven ve refah için A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu anlatıp, katılımcıların sorularını yanıtlayacak.

-REFORM ÖNERİLERİ-

“A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışması, yargıda şu dokuz reformu öneriyor:

1-Hakimler Savcılar Kurulu’nu, toplumun tüm kesimlerini temsil eden, hiçbir kişi, grup veya koalisyonun etki edemeyeceği, tam bağımsız hale dönüştürerek, kaliteli yargı hizmeti üretimine odaklanan düzenleyici bir kurum olarak “Adalet Yüksek Kurumu” oluşturmak.

2-Yargının idaresiyle ilgili her türlü karar ve işlemi etkin yargısal denetime açıp, bu amaçla, yargı konularında uzmanlaşmış Adalet Yüksek Mahkemesi oluşturmak.

3-Anayasa Mahkemesi’nin daire sayısını 3’e çıkarmak, üye sayısını 15’den 30’a yükseltmek, seçimlerini kamuoyunun katılımına açık şeffaf ve yargı denetime tabi tutarak kapasitesini artırmak ve siyaseten tarafsızlığını geliştirmek.

4-Hukuk mesleklerinin her biri için, yönetimleri sadece meslek mensupları tarafından seçilen, tam bağımsız yargısal meslek kuruluşları oluşturmak.

5-Yargı görevlerine kabul ve atamalarında tam liyakati sağlamak, yargı üst organlarına; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine adaylık ve atamalarda, kamuoyunu dahil ederek, tam şeffaflığı, seçme ve atama kararlarını gerekçeli açık oya tabi tutup, bütün aşamaları yargı denetimine tabi kılarak tam hesapverirliği sağlamak.

6-Ahi geleneğinin özüne uygun olarak, yeknesak hukuk meslekleri kariyer planı oluşturmak ve insan kaynaklarını ihtiyaca uygun olarak geliştirip, liyakat esaslı olarak değerlendirmek.

7-Yargı hizmet birimlerini, mahkemeleri ve insan kaynaklarını, 26 kalkınma bölgesi bazında optimum şekilde dağıtmak, uzmanlıkları merkezlerde yoğunlaştırırken, hizmeti halkın ayağına götürmek.

8-Uyuşmazlıkları erken aşamada tespit ederek, yargının iş yükünü önceden kestirmek, yargı kaynaklarını ileriye yönelik planlamak, modern uyuşmazlık yönetim usulleri ve dava öncesi dürüst ifşa ve ibraz kurallarıyla sulh ve uzlaşmayı teşvik etmek, davaları en geç üç-dört ay içinde sonlandırmak.

9-Herkese karşı hukukun üstünlüğü için, kamu görevlilerinin suçlarında, idari amirlerinin ve kendi kuruluşlarının soruşturma izni vermesi şartını kaldırmak.

Tamer Yazar