“Sanatı görmezden gelinen toprakların yüreği işgal altındadır!” sözü, sanatın evrensel dilini düşündürür.
“Sanat var olmasaydı gerçeğin kabalığı katlanılmaz kılardı dünyayı!” diyor, Bernard Shaw. Başka bir düşünür, “Sanat, özgürlük tarafından emzirildikçe büyür” diyor.
Geçtiğimiz günlerde, muhalif kimlikleri ve farklı yaklaşımlarıyla bilinen bazı sanatçıların konserleri art arda iptal edildi, festival ve etkinlik yasaklama kararları peş peşe geldi.
Sanatçılar ve özellikle kadın sanatçılar üzerinde tahammülsüz ve ayrımcı bir anlayışla açıkça kendini belli ediyor.
Kimi kentlerimizde valilik ve kaymakamlık tarafından güvenlik ve kamu düzenini sağlama gibi uydurma gerekçelerle etkinlik ve eylemlerin yasaklanması ve kimi belediyeler tarafından ahlaki nedenler ileri sürülerek ya da gelenek ve değerler bahane edilerek sanatçıların konserlerine izin verilmemesi keyfiliktir.
“Sanat ve kültür üzerindeki baskılarla muhalif olana söz söyletmeme, yazdırmama, toplantı ve gösteri yürüyüşü yaptırmama kararlarının sürdürülmesi temel hak ve özgürlüklerin ihlalidir.”
Eskişehir’de Anadolu Fest isimli bir müzik festivali yapılacaktı. Hazırlıklar oldu, biletler satıldı. Festivale iki gün kala, Eskişehir Valiliği 15 gün süreyle kentte her türlü yürüyüş etkinlik, festival yasak’ dedi. Festival ertelendi, ardından hiç yapılmayacağı açıklandı. Bunlar bir öğrenci kentinde oluyor.
Yurdumuzun en modern kentlerinden biri olan yine Eskişehir’de, parkta yoga yapan kadınlar CİMER’e şikayet edildi ve Yoga yapmaları engellendi. Eskişehir kadınları, bu olaya anında verdi tepkisini. Bir gün sonra yüzlerce kadın aynı parkta topluca yoga yaptı. Bu yasaklamaları yapanlara, bu şikâyetleri edenlere tokat gibi bir cevap vermiş oldular.
Isparta Gül Festivali’nde Melek Mosso’nun konseri, bazı derneklerin şikâyeti üzerine, ahlaki gerekçeler nedeniyle iptal edildi.
Valilik kararıyla Isparta’daki konseri iptal edilen Melek Mosso’nun Kocaeli’nde Emircan İğrek ve Sagopa Kajmer gibi isimlerle birlikte sahne alacağı etkinlik, ormanda konaklama yasağı gerekçesiyle iptal edildi.
Sanatçı Aynur Doğan’ın Kocaeli’de 20 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan konseri Derince Belediyesi tarafından iptal edildi. Derince Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü, Doğan’ın konserinin emniyetten izin alınmaması sebebiyle iptal kararı aldıklarını ileri sürdü.
Müzisyen Niyazi Koyuncu da Pendik Halk Eğitim Merkezi’nin 25 Mayıs’ta Sahil Meydanı’nda düzenleyeceği etkinlikte sahne almasının Pendik Belediyesi tarafından engellendiğini duyurdu. Koyuncu, engellemeye ilişkin “Belediye, iptal gerekçesi olarak kurumlarının ‘değer yargılarını ve görüşlerini’ paylaşmayan bir müzisyenin, Pendik meydanlarında konser yapmasına müsaade edilemeyeceğini sunmuştur” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 19 Mayıs etkinliğinde sahne alacağının duyurulmasının ardından Ümit Özdağ tarafından hedef gösterilen Apolas Lermi, iki konserinin iptal edildiğini açıkladı. Lermi, açıklamasında, “Malum kişinin beni hedef gösteren açıklamaları ve paylaşımları sonucu 29 Mayıs Denizli konserimiz Pamukkale Belediyesi tarafından, 11 Haziran Bostancı konserimiz organizasyon tarafından iptal edilmiştir” dedi.
Müzisyen Hayko Cepkin, “Bu kararlar tesadüf değildir. Üst üste gelmesi rastlantı hiç değildir. Herhangi bir çözüm ve destek bulunmaması da ağır bir hüzün konusudur. Yalnızız” dedi.
Gençlerin yaşam tarzına müdahale etmeyi alışkanlık haline getirmek kimseye bir şey kazandırmaz. Bundan sakınmak gerek.
Sanata baskıya hayır!
YORUMLAR