Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

Benzine Zam! Döviz kurları

Benzine Zam!

Döviz kurları ve enerji fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarında rekor üstüne rekor kırılmasını beraberinde getirmeye devam ediyor. Sektör kaynaklarına göre, bu sabahtan itibaren geçerli olmak üzere, litre fiyatı benzinde 2 lira 18 kuruş, otogaz 55 kuruş zamlanacak. Bu sabah uygulamaya girmesi beklenen zamla birlikte, benzinin litre fiyatı 28,41 TL’ye, otogazın litre fiyatı ise 12,40 TL’ye yükselecek.

Benzine Yıllık Zam % 268, Motorine % 286

Akaryakıtta, benzine 1 yıl içinde % 268 zam yapıldı. Benzinin litre fiyatı; bir yıl önce 7,72 TL, yılbaşında ise 12,29 TL idi. Benzinde zam oranı yıllık yüzde 268, yılbaşından bu yana da yüzde 131 oldu. Motorinin litre fiyatı da bir yıl önce 7,20 TL, yılbaşında 11,43 TL idi.

Uygulanmaya başlanan zamla birlikte, motorinde zam oranı yıllık yüzde 286, yılbaşından bu yana da yüzde 143 oldu.

Akdeniz’de 4,6’lık Deprem

Hatay Hissetti…

Kandilli Rasathanesi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı internet sitelerinde yer alan bilgiye göre, Cuma sabahı saat 04.40’ta Akdeniz’de, Kıbrıs Adası’nın doğusunda, 4,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

Deniz yüzeyinin 32,99 kilometre derinliğindeki depremin merkez üssü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Gazimağusa kentine 4,54 km uzaklıkta. Deprem, ilimiz Hatay yanı sıra Adana, Mersin ve Antalya’da da hissedildi.

Uzay Yolculuğuna 35.000 Başvuru

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzay yolcusu seçiminin tüm hızıyla devam etmekte olduğunu, düne kadar 35.000 kişinin başvurduğunu bildirdi.

Bakan Varank, mesajında, “Vatandaşlarımıza tekrar seslenmek istiyorum. Hayallerinizi gurura dönüştürmenin tam vakti. Başvurular, 23 Haziran saat 20.23’e kadar devam edecek. Şu ana kadar sisteme kaydını yaptıran vatandaşlarımızın sayısı 35 bini aştı” dedi.

Bakan Varank, devamla, “Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmek isteyenler için başvurular, ‘uzaya.gov.tr’ adresinden, 23 Haziran 2022 saat 20.23’e kadar devam edecek. Şu ana kadar sisteme kaydını yaptıran vatandaşlarımızın sayısı 35 bini aştı. İstediğimiz tüm şartları sağlayarak başvurusunu tamamlayan vatandaş sayımız ise 76’sı kadın olmak üzere, 483’e ulaştı” açıklaması yaptı.

28. Dönem Pomem Sonuçları Açıklandı

Polis Akademisi bünyesinde görevlendirilmek üzere 8.000 lisans (6.400 erkek ve 1.600 kadın), 2.000 önlisans (1.600 erkek ve 400 kadın), toplam 10.000 öğrenci alımı yapıldı. Polis Akademisi tarafından yayımlanan ilanda, daha önce 8 bin olan POMEM alımındaki kontenjanda değişiklik yapılarak, 10 bin kadın ve erkek öğrenci alımı yapılacağı duyurulmuştu. Öğrencilerin sınav yeri ve tarihleri, 2 Mart günü ilan edilmişti. Sonuçlar dün açıklandı.

Kira Artışına % 25 Sınırlama

TBMM’de kabul edilen yasa teklifiyle, kira artışları yılda % 25’in üzerinde olamayacak. TBMM’de kabul edilen teklifle, konut kiralarında artışa sınırlama getirildi. Böylelikle, kiralara, bir önceki yıla göre yüzde 25’ten fazla artış yapılamayacak ve belirlenen oranın üstünde yapılan artışlar da geçerli sayılamayacak. Düzenleme, 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerini kapsayacak.

HEM’de “Yorgan Yapım” Kursu

Antakya Halk Eğitim Merkezi’nde, yorgan yapımı ile ilgili bir kurs açıldı. Kurs başvuruları dün tamamlandı. Edinilen bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye genelinde kaybolmaya yüz tutmuş “Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatlarını” tanıtmak, bozulmasını, yok olmasını önleyerek yaşatmak, aslına uygun olarak öğretip, gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla, 2022 Yılı Yaygın Kültürel Eğitim Faaliyetleri kapsamında, halka yönelik kurslar düzenliyor.

2022 Yılı Yaygın Kültürel Eğitim Faaliyetleri kapsamında, Antakya İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde, 13 Haziran tarihinde “Yorgan Yapımı Kursu” açılacağı duyuruldu. Müdürlük bünyesinde ve denetiminde düzenlenecek “Yorgan Yapımı Kursu”, Nahya Güzelyurt tarafından kendi atölyesinde verilecek.

Başvurular, 1 Haziran-10 Haziran tarihleri arasında yapıldı ve dün tamamlandı.

Spor Liselerine Öğretmen Atamaları

İlk Sonuçlar Çıktı

Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü, ilimizdeki Spor Liseleri ile Güzel Sanatlar Liselerine öğretmen ataması için uygulanan sınavın sonuçlarının ilk etabını açıkladı. Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü internet sayfasında, Spor Liselerinden görev almak üzere 28 öğretmenin başvurduğu, ama 26’sının sınava girdiği kaydedildi. Hatay Milli Eğitim’den yapılan duyuruda, “Atamaya esas puanlar, 17 Haziran 2022 tarihinde ilan edilecektir” denildi.

Benzine Zam!

Döviz kurları ve enerji fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarında rekor üstüne rekor kırılmasını beraberinde getirmeye devam ediyor. Sektör kaynaklarına göre, bu sabahtan itibaren geçerli olmak üzere, litre fiyatı benzinde 2 lira 18 kuruş, otogaz 55 kuruş zamlanacak. Bu sabah uygulamaya girmesi beklenen zamla birlikte, benzinin litre fiyatı 28,41 TL’ye, otogazın litre fiyatı ise 12,40 TL’ye yükselecek.

Rekor fazla

Hazine nakit dengesi, Mayıs ayında 149 milyar lira rekor fazla verdi. Yüksek gelir, Merkez Bankası aktarımları, KDV ve vergi tahsilatındaki yükseliş, bankaların kurumlar vergisi ve diğer vergilerin artışından sağlandı.

Pamuk fiyatları

Eylül ayında 24 TL olan pamuk kilogram fiyatları, Haziran ayında yüzde 162 artışla 63 liraya yükseldi. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını söyleyen sektör yetkilileri, sektörde, kapasite düşürme ve periyodik bakımları öne çekme gibi tedbirlerin gündeme geldiğini belirtiyor.

Tarım sektöründe Sözleşmeli tarım

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, sözleşmeli tarımla ilgili yasal mevzuat çalışmalarına başladıklarını söyledi.

HDP eleştirisi

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, “Kur korumalı mevduata bir an evvel son verilmelidir. Hazine, daha fazla bu yükü taşıyamaz. Türkiye’de yaşayan insanların cebinden daha fazla para transferi yapılamaz” dedi.

Hatay dahil 18 İl

Bazı ilerde tesis edilecek enerji nakil hatlarının güzergahlarına isabet eden taşınmazlar acele kamulaştırılacak. Kamulaştırmaya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete’nin ilgili sayısında yayımlandı.

Anadolu’nun Liderleri

Çatısı altında 30 federasyon ve 286 dernek üzerinden 50 bini aşkın şirketin bulunduğu TÜRKONFED’in “Anadolu’nun Liderleri Buluşması” Antalya’da gerçekleştirildi.

Nakliyecinin adresi

Türkiye genelinde 630 lojistik firmayı, 6 binden fazla kamyon şoförüyle buluşturan lojistik girişim “Yolda.com” aplikasyonuyla, kara yolu taşımacılığında ortaya çıkan yüzde 30’luk atıl kapasitenin önüne geçiliyor.

İşsizlik rakamları

Türkiye’de işsizlik oranı, Nisan’da, bir önceki aya göre 0,1 puanlık artışla yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 853 bin kişi oldu.

İnşaat maliyetleri

Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre endeks, Nisan’da, bir önceki aya kıyasla yüzde 6,12, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 106,6 yükseldi.

Nisan’da yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi, Nisan’da, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,3 yükseldi.

Yatırımlar arttı

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nden yapılan açıklamada, Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım 2021’de yüzde 79 arttı.

83 ilaç daha

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Uygulama Tebliği düzenlemesi olmaksızın; 3’ü kanser, biri demans, biri multiple skleroz, biri pulmoner hipertansiyon, biri acil serviste hipertansif kriz ilacı olmak üzere, 83 ilacı geri ödeme listesine aldı.

1 yılda 8 bin çocuk

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Haziran 2021’den itibaren yürüttüğü “ILO Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı”nda, 8 binin üzerinde çocuğa ulaşıldı.

Gençlere davet

Dardanel, genç mühendisleri geleceğe hazırlayan Mühendis Geliştirme Programı’nı bu yıl 3. kez gerçekleştiriyor. Programa, üniversitelerin gıda, su ürünleri, endüstri, elektrik ve makine mühendisliği bölümlerinden 2021 veya 2022’de mezun olan ve staj dışında profesyonel bir iş tecrübesi bulunmayan gençler katılabiliyor.

En çok, araba!

sahibinden.com verilerinden hazırlanan sahibindex Mayıs Vasıta Raporu’na göre, ayın en çok ilan verilen kategorisi otomobil olurken, satılan otomobil sayısı, Nisan ayına oranla yüzde 15 arttı.

İkinci el oto

Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, geçen ay, Nisan ayına kıyasla yüzde 1,4 azalırken, araç fiyatları ortalama yüzde 27 arttı.

Müdahale edilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Hayvancılık destekleri artarak devam etmelidir. Sürekli artan yem fiyatlarına radikal tedbirler alınmalı, yem piyasasına müdahale edilmelidir.”

TOBB bildirdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türk Patent ve Marka Kurumu işbirliğinde düzenlenen Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Denetim Süreçleri ve Hukuki İşlemler Bilgilendirme Webinarı 9 Haziran Perşembe günü yapıldı.​

İçişleri’nden Genelge

Düğün magandalarına

İçişleri Bakanlığı’nın Valiliklere gönderdiği genelgeye göre, “Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceği Karartma” sloganlı afişlerle vatandaşlar bilgilendirilecek.

Vizyona girdi

Türkiye’deki sinema salonlarında, bu hafta 4’ü yerli, 7 film sinemaseverlerle buluştu. Onlardan biri olan, Jurassic World serisinin devam filmi olan Jurassic World: Hakimiyet izleyicilere 146 dakikalık bir macera ve aksiyon tutkusu yaşatıyor.

Kimlikle seyahat

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için pasaportsuz ve kimlikle seyahat edilebilen ülkeler; KKTC, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan ve Moldova’ydı. Son yapılan açıklamayla Sırbistan da kimlikle seyahat edilebilecek ülkeler listesine girdi.

Altılı Masa

Altılı masanın kurduğu Kurumsal Reformlar Komisyonu, pazartesi günü ilk raporunu açıklıyor. Komisyonun kuracağı ekip, seçim sonrasında, TÜİK verilerinden 128 milyar dolar iddiasına kadar birçok konuda inceleme yapacak.

Kur etkili oldu

Ücretler eridi…

Maaş zamları, dolar karşısında eridi. Geçen yıla göre asgari ücretli 26 dolar, uzman doktor 159, polis 102, öğretmen 77 dolar daha az kazanıyor.

POMEM sonuçları

Polis Akademisi Başkanlığı, 28. dönem Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) Giriş Sınavı sonuçlarının açıklandığını bildirdi. Akademinin internet sitesinden ilan edilen sonuçlar, tebligat niteliğinde olacak.

GES dönemi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran’dan itibaren başlayacağını açıkladı.

BDDK tedbirleri

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.

Adaylığını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na, “Ha bire ‘Cumhur İttifakı’nın adayı belli olsun’ diyorsun. İşte söylüyorum, Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan” dedi.

Bakanlık çağrısı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Uzayda bilimsel faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik teklifleri değerlendireceğimiz bir ‘Bilim Misyonu Çağrısı’ başlattık” dedi.

Lira’ya destek

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, “Serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden, Türk lirası kullanımını ve cazibesini artıracak uygulamalara devam edilecek” dedi.

THY ile uçtuk

THY, Mayıs ayı yolcu ve kargo trafik sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türk Hava Yolları’nın (THY) Mayıs ayında doluluk oranı yüzde 80’i aşarken, taşınan yolcu sayısı ise 6,3 milyon oldu.

Emtia yatırımcısına İşlem kolaylığı

Borsa İstanbul ( BIST) bünyesinde kurulan Emtia Borsası’yla, emtia yatırımı için yurt dışına gitmek zorunda kalan yatırımcının, işlemlerini yurt içinde yapabilmesi sağlanmış olacak.

Rezerv geriledi

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 3 Haziran haftasında, bir önceki haftaya kıyasla 156 milyon dolar azalarak 102 milyar 897 milyon dolardan 102 milyar 741 milyon dolara indi.

Bakan açıkladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira düzenlemesinin 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacağını, uzatılmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Sadece, geçici mahiyette yapılan bir düzenleme” dedi.

Nefret Söylemi

ABD merkezli sosyal paylaşım platformu Facebook’un nefret söylemi içeren reklamları tespit ederek engellemede başarısız olduğu belirtildi.

Özlük hakları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin, devletin üzerine düşeni yaptığını ve yapacağından emin olunmasını istediklerini söyledi.

TMO’ya yetki

Toprak Mahsulleri Ofisi, kendi mevzuatı uyarına yapacağı ithalatlarda, yabancı devletlerin kendi mevzuatına göre devlet kurumu veya kuruluşu sayılanlardan, protokol ile doğrudan ithalat yoluyla alım yapabilecek.