Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay Hakkını İstiyor

Milletvekili Tokdemir, parlamentoda yaptığı

Milletvekili Tokdemir, parlamentoda yaptığı konuşmada, iktidarın ilimize yapamadığı hizmetleri sıraladı

      CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, parlamentoda yaptığı konuşmada, yirmi yıldır iktidarın eksiklerini ve yapamadıklarını sıraladı. Hatay’ın hakkını istediğini söyleyen Tokdemir, Hatay’ın, vergi verme oranında Türkiye’de 7’nci sırada, vergi tahsilatı olarak da 5’inci sırada olduğunu, fakat hizmet alma noktasında sondan 7’nci sırada olduğunu ifade etti.

Hatay çiftçisi perişan …

      Tokdemir, konuşmasında şunlara değindi: “Hatay hakkını istiyor; Hatay 40 veriyor, genel bütçeden 1 alıyor. Hatay’da ulaşım, otoban Belen’de bitiyor, Belen’den aşağı ne şehir merkezine ne ovaya ulaşılamıyor. İlçeler arasındaki yollar Uzun Ali türküsüne döndü, bir türlü bitmiyor. Yıllardır konuşulan Amanos tüneli maalesef bu yıl da konuşuluyor, daha bir temeli atılamadı. Uçak seferlerimiz yetersiz. ‘Hızlı tren güney koridoru’ deniliyor, Hatay’a uğramıyor. Tarımda çiftçilerimiz perişan. ‘Reyhanlı’da bir baraj yapıldı’ denildi. Buradan, kürsüden de defaatle dile getirdim, orada, o barajdan faydalanan bir çiftçi maalesef yok. Tarımsal sulamada çiftçilerimiz derin kuyularla elektrik faturaları karşısında ezim ezim eziliyor. Yıllar önce İskenderun serbest bölge ilan edilmiş fakat bu mevcut iktidar yirmi yıldır İskenderun’u serbest bölge yapamamıştır.

Defne’de hala hastane yok …

      Hatay da 5’inci teşvik bölgesine girsin diye Hataylı 500 bin insan imza topladık. Hatay’ın birkaç ilçesi 5’inci teşvik bölgesine girdi. Bugün Kırıkhan ilçemiz, büyük bir ilçemiz, organize sanayi bölgesi de yapılıyor fakat 5’inci teşvik bölgesinde değil.

      500 bin Suriyeli sığınmacı kardeşimiz, bunlar bizim demografik yapımızı etkiliyor. Biz ırkçı bir parti değiliz, ırkçı bir söylem içerisinde olamayız fakat bu kardeşlerimiz birçok ilçemizde eğitimde entegrasyona tabi tutuldu, olan hem bizim çocuklarımıza oluyor hem bu Suriyeli sığınmacılarımıza oluyor. Eğitimde birkaç ilçemizin bir nesli kayboldu, üzülerek söylüyorum.

160 bin nüfuslu bir Defne ilçemiz var, bir tek suçu, Cumhuriyet Halk Partisine yüksek oranda oy vermek. 160 bin nüfuslu Defne’mizde hastanemiz yok.”

Hatay Milletvekili olmanın gururu …

      Devlet olmaktansa millet olmayı tercih eden Hatay’ımızın 29 Haziran 1939 tarihinde Hatay Devleti Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti devletine katılma kararı almasının 83’üncü yıl dönümü nedeniyle gündem dışı söz aldığını söyleyen Tokdemir, bundan seksen üç yıl önce Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunun üzerinden on sekiz yıl geçmesine rağmen Fransız işgaline karşı mücadele etmiş Hatay’ın bir vekili olmanın haklı gururunu yaşadığını, çünkü Hatay’ın devletini de kurduğunu, bayrağının da, istiklal marşının da olduğunu, 40 kişilik Meclisinin olduğunu, fakat Hataylıların devlet olmayı elinin tersiyle itip aziz Türk milletinin bir bireyi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir vilayeti olmayı istediğini, çünkü ‘Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz’ diyen Büyük Önder Atatürk’ün o askeri ve siyasi dehasının Hatay’ın üzerinde olduğunu ifade etti.

Hatay medeniyetlerin şehridir …

      Tokdemir, konuşmasında şunlara değindi: “Hatay onun akabinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin 67’nci vilayeti olarak o günden bugüne kadar devletine, milletine bağlı ve o 40 kişilik Hatay Meclisinde Hatay’ın tüm desenleri, tüm farklı etnik yapısında olan insanlar bir aradaydı. Çünkü Hatay bir medeniyetler şehridir, bir hoşgörü şehridir. Hataylı omurgası millî insanlardan oluşan… Bugün de 1 milyon 670 bin Hataylı 500 bin Suriyeli sığınmacıyı misafir ediyor. Bizlerin, Hataylılar olarak, demografik yapımızın sıkıntıya girdiğinden dolayı itirazlarımız var. Hatay Büyükşehri 1 milyon 670 bin kendi nüfusuna, 500 bin Suriyeli sığınmacıya su yetiştiremiyor. Buradan iktidara sesleniyoruz, Hatay’da Karaçay Barajı’nın dışında içme suyu barajımız yok. Yer altı sularıyla bu kadar nüfusa su yetiştiren bir Büyükşehir Belediye Başkanı itirazlarını seslendiriyor.

      Bugün, yer altı kuyularıyla, derin kuyulardan yüksek elektrik faturalarıyla boğuşan bir belediye, her şeye zam yapan fakat girdilerin maliyetleri karşısında suya güncelleme yapan belediyede meclis çoğunluklarına güvenerek, maalesef, indirim talepleri var. Bugün, Hatay’da yerelde iktidarız. Hatay, UNESCO tarafından tescillenmiş bir gastronomi şehridir. Hatay, dünyanın 3’üncü büyük organizasyonu olan bir EXPO şehridir. Bugün HADO’yla uluslararası feribot seferlerimiz başlamıştır. Hatayspor’la Hatay önemli bir spor kenti olmuştur.”

      Mehmet ÖZGÜN