Kazı Sezonu Başladı
Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Varışlı Köyü’nde uzun yıllardır devam eden kazı çalışmaları, Hatay coğrafyasının binlerce yıllık geçmişinin en zengin zaman aralıklarından birine ev sahipliği yapıyor.
Orta ve Geç Tunç Çağ döneminde Mukiş Krallığı’nın başkenti olan Alalah’ta (Aççana Höyük) 2000 yılında başlatılan ve hala devam etmekte olan kazı ve araştırmalar, Hatay coğrafyasının binlerce yıllık derinliğine de perde aralıyor. Kazılar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Akar koordinasyonunda ilerliyor.
Geçtiğimiz günlerde, bölgedeki kazı çalışmalarının bu sezon için de başladığı bilgisine yer verilirken, devam eden çalışmalara lojistik destek sunan ve kültür mirasının korunması, tanıtılması ve yönetilmesi sürecinde yardımlarını esirgemeyen yerel idarelerin ilgisi de dikkat çekiyor.
-EKİP-
İlk kazıların, 1930’lu yıllarda İngiliz Arkeolog Leonard Woolley tarafından yapıldığı Höyük bünyesinde, jeologlardan genetikçilere ve arkeologlara kadar, geniş bir ekip çalışıyor.
Yaklaşık 22 hektarlık alanda bulunan ve kalıntıları 4 bin yıl öncesine tarihlenen höyükteki kazılar, “tapınaklar bölgesi” olarak adlandırılan, 120 metrekareye yayılan ve ortalama 4,5 metre derinlikte yürütülüyor. Höyüğün “tapınaklar bölgesi”nde yer alan ve tarihi 3 bin 400 yıl öncesine uzandığı belirlenen kalıntılarda, Mukiş Krallığı’nın başkenti Alalah’taki kültür, inanç, yaşam biçimi, ticaret ve insan hareketliliği konuları araştırılıyor.
-Haber/Tamer Yazar-