Ağır Çalışma Şartları İntihara Sürüklüyor
Milletvekilleri Topal ve Şahin, önüne geçilemeyen polis intiharlarıyla ilgili meclis başkanlığına önerge verdi
CHP Hatay Milletvekilleri Serkan Topal ve Suzan Şahin, bir grup milletvekiliyle birlikte Meclis Başkanlığına sunduğu önergede önüne geçilemeyen polis intiharlarını gündeme getirdi
Polislik mesleğinin doğası gereği, zor ve meşakkatli bir meslek olduğunun belirtildiği önergede, can ve mal güvenliğimizin sağlanması için gece gündüz demeden fedakarca görev yapan polislerimizin, son dönemlerde maalesef intihar vakalarıyla gündeme geldiğine dikkat çekildi.
Cinnet, intihar vakaları sık görülüyor …
Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından 2014 yılında yayımlanan rapora göre; haftada 40 saat çalışması gereken polisin, haftada 59 saat çalıştığının açıklandığı önergede şunlara yer verildi: “Raporda ayrıca ağır çalışma şartları nedeniyle polislerin psikolojilerinin bozulduğu; cinnet vakalarının, intihar vakalarının meslek içerisinde çok sık görüldüğü, aile ve sosyal hayatlarında sıkıntıların; şiddetli geçimsizlik, boşanma vakalarının çok sık yaşandığı tespitlerine yer verilmiştir.
Polis memurları, şark görevi yapmak zorundadır. Fakat bunun dışında polislerin tayin durumlarında belirli çalışma garantisi bulunmamaktadır. Emniyet Müdürü istediği an, polis memurunun tayinini başka bir ile çıkarabilmektedir. Bu durum da polisin aile düzenini ve sosyal yaşantısını, psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Bu durum polislerimizin en önemli sorunlarından birisidir.
2022’nin ilk 5 ayında 125 polis intihar etti …
Basına yansıdığı kadarıyla 2020 yılında 85, 2021 yılında 108, 2022 yılında ilk 5 aylık süreçte ise 125 polis intihar ederek yaşamına son vermiştir. Yoğun ve kesintisiz, zorlu, stresli çalışma temposuna amir baskısı eklenince polis memurlarının psikolojileri, ruhsal durumları darmadağan hale geldi. Kendilerinden sorumlu olan üst rütbeli emniyet yetkililerinden, amirlerinden gelen baskının, kurumda uygulanan mobbingin polis memurlarını intihara sürüklemesi araştırılması gereken bir husustur. Kamu kurumlarında çalışanlara yönelik mobbingin önlenmesi için 2011/2 sayılı genelge olmasına karşın uygulamaya bakıldığında genelgenin gereklerinin yerine getirilmediğini görülmektedir.
Silahın ellerinin altında olması ölüm oranını artırıyor …
Uzman psikologların yapmış oldukları değerlendirmeye göre, polis intiharında ölüm oranının yüksek olmasının en önemli sebebinin silahın ellerinin altında olması olduğu belirtilmiştir. Ayrıca intiharları tetikleyen nedenler olarak mesleği stresli, ucu açık bir meslek oluşu, mesai kavramının olmaması, çok çabuk soruşturmaya uğrayabilmelerinin polislerde intihar riskini tetiklediği belirtilmiştir.
Bu sebeplerden dolayı; meclis araştırma komisyonu kurularak polis intiharlarının araştırılması, polis memurlarını intihara sürükleyen sorunların tespit edilip çözülmesi ile polislerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için bundan dolayı önlen planı oluşturulması ve polislerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi büyük önem taşımaktadır.”
Mehmet ÖZGÜN
POLİS 3 : Mesai kavramının olmaması polislerde intihar riskini artıyor