Hatay’ın da dahil olduğu illere teşvik önerisi
“Turizmin sürdürülebilirliği açısından, yatırımların tüm Anadolu’ya yayılması gerektiği görüşümüzü sürdürüyoruz ve bu konuda gerekirse, Anadolu’da yapılan yatırımlar için daha da fazla, ekstra teşvikler verilmesi gerektiği inancındayız.”
“Şu an Antakya’da yapılan en doğu yatırım, eski kent içinde atıl kalan, eski taş-ahşap binaların hızlı bir şekilde kullanıma alınması, özellikle de bu alandaki otel yatırımlarının bu yapılar özelinde odaklanıyor olması. Zira Avrupa’dan Amerika’ya yükselen trend; organik olana, eski olana, hikayesi olana doğru ilerliyor son dönemde ve Antakya da bu noktada inanılmaz zengin bir kent. O anlamda her sene sayıları giderek artan, yatak sayısı düşük olsa da, içeriği ve görseli zengin konaklama adresleri, kadim kentin şu ana kadar aldığı en önemli ve en doğru yatırım. Ancak onlar da bu pandemi dönemini çok sıkıntılı atlatıyor. Yine de direniyorlar. Sanırım onların da bu kentin de en acil ihtiyacı, koordine olmuş bir makro planlama ve buna dair ortak bir yol haritası! Zira herkes kendini kurtarma peşinde! Sorun da burada! ‘Problem’ listemizde ortaklaşamıyoruz! Bu da Ankara’nın bizleri çoğu zaman duymaması anlamına geliyor. Niye? Organize değiliz!”
Hataylı bir turizmcinin Antakya özelinde söylediklerindeyiz bugün. En çok da son dönemde artan otel yatırımlarındayız.
Şu an hala inşaatı devam eden, hizmete girmesi beklenen otelleriyle, bu alandaki eksiğini eski kent özelinde kapatma telaşındaki Hatay’a en büyük destek açıklamalarından biri, geçtiğimiz günlerde TÜROB Başkanı Müberra Eresin’den geldi. Eresin, otel yatırımlarında Anadolu’nun da hak ettiği payı alması gerektiğine işaret etti.
-6 AYDA 30 İLDE-
TÜROB’un raporuna göre, ilk 6 ayda 30 ilde yeni projeler planlandı. Yeni yatırımlarda İstanbul ve Muğla 9’ar projeyle ilk 2 sırayı alırken, Antalya 8 proje ile üçüncü oldu. Çanakkale 6, İzmir 4 yatırım ile dördüncü ve beşinci sırayı aldı. Kars, Edirne, Nevşehir ve Ankara 3’er, Aydın 2 projeyle ilk 10’da yer aldı. Pandemi öncesinde Karadeniz’de yaşanan yatırım furyasının yavaşlaması dikkat çekerken, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu illerinde de yatırımlar yavaşladı. 2022 yılının ilk 6 ayında teşvik belgesi alan oteller içerisinde, kapasite bakımından 11 otelde 5 bin 702 yatak ile 5 yıldızlı oteller ilk sırada yer aldı. Otel sayısında ise en fazla başvuru, 26 proje ile 3 yıldızlı oteller için oldu.
-ANADOLU TERCİHİ-
Yatırımlarla ilgili bir değerlendirme yapan ve Hatay’ı da içine alan bazı kentlere işaret eden TÜROB Başkanı Müberra Eresin, şunları dile getirdi:
“Bu yılın ilk yarısına baktığımızda, otel yatırımlarında ciddi bir geri dönüşün başladığını görüyoruz. Sektörde yapılan yatırımları olumlu değerlendirmekle birlikte, Antalya ve İstanbul gibi turizm merkezlerinin hala en fazla yatırım talebi alan yerler olması, aslında çok tercih ettiğimiz bir durum değil. Turizmin sürdürülebilirliği açısından, yatırımların tüm Anadolu’ya yayılması gerektiği görüşümüzü sürdürüyoruz ve bu konuda gerekirse Anadolu’da yapılan yatırımlar için daha da fazla, ekstra teşvikler verilmesi gerektiği inancındayız. Teşviklere, yeni yatırımlar için Anadolu’da; yenileme ve renovasyon için ise İstanbul ve Antalya gibi illerimizde ihtiyaç duyulduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Hatay, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Erzincan, İzmir, Kars, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Trabzon, Yalova ve Nevşehir illerinde bulunan toplam 50 kamu taşınmazının bu yıl içerisinde ‘Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine uygun olarak girişimcilere tahsis edilmesi ile beraber, turizm yatırımlarının önemli oranda artmasını bekliyoruz.”
Tamer Yazar