58.Ulusal, 32.Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri 16- 22 Ağustos günlerinde, her yıl olduğu gibi Hacıbektaş Belediyesi, Anma Kurulu ile Alevi-Bektaşi Kurumlarının katılımı ve desteği ile Nevşehir ilimize bağlı Hacıbektaş ilçesinde gerçekleştirilecek
2021 Yılı UNESCO tarafından tüm dünyada Hacı Bektaş Veli yılı ilan edilmişti. Bu kapsamda bu yılki etkinlik teması ”IRKÇILIĞA HAYIR – NO TO RACISM” belirlenmiş. Evrensel anlamda tüm dünyaya mesaj vermek adına, Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin 700 yıl önceki,
”Hiçbir Milleti ve İnsanı Ayıplamayınız”
”72 Millete Bir Nazarla Bakınız”
”Dili, Dini, Rengi Ne Olursa Olsun İyiler İyidir” sözleriyle dünya üzerindeki ırkçılığa ve ayrımcılığa dikkat çekmek için, Hacı Bektaş Veli’nin sevgi, barış ve hoşgörüsü tüm insanlığa anlatılmaya çalışılacak.
Hacı Bektaşi Veli, 1248 yılında Horasan’ın Nişabur kentinde doğmuş, 1270-1280 yılları arası Anadolu’ya gelmiş, Anadolu’nun kültürel bütünlüğünün oluşmasında yaşamsal bir rol oynamıştır. O’nun ortaya koymuş olduğu birleştirici öğreti her türlü bağnazlıktan uzaktır.
Hacı Bektaş Veli’nin 13.yüzyılda temellerini attığı ve günümüzde de geçerliliğini koruyan düşüncelerinin ışığını; şiirleri, özdeyişleri ve hakkında anlatılan söylencelerin satır aralarında buluyoruz. Bu ürünlerde Hünkârın sevgi, paylaşım, hoşgörü, bilim, eğitim gibi kavramlara bakışını yakalıyoruz.
Bektaşiliğin esin kaynağı, Horasan ereni, Hacı Bektaş Veli’nin yaşamını menkabevi bir biçimde anlatan Velayetname’den, Pir’in Anadolu’ya, O zamanki adı Sulucakarahöyük, günümüzde Hacıbektaş olarak bilinen yere güvercin donunda yani barışın bir simgesi olarak geldiğini öğreniyoruz.
Bektaşi düşüncesi 14. yüzyıldan günümüze değin barışçı, hümanist, toplumcu düşünce olma özelliğini sürdürmüştür. Önerdiği dünya görüşü ayrıksı ve bağnaz dünya görüşünden uzaktır. Vahdet-i Vücut felsefesine dayanan ve tüm insanlığın tek kaynaktan yaratıldığı ilkesini getirip dil, din, ırk, mezhep ayrımını reddeden Alevi- Bektaşi dünya görüşü bilimsel verilere dayanarak tekrar incelenmelidir.
Hacı Bektaş’ın dünyası, “gürbüz, kan kırmızı yüzlere ve gönüllere gülen” bir dünyadır. Sömürüsüz, insan onuruna yakışan bir dünyadır. Dostluğun, eşitliğin, usun egemen olduğu bir dünyadır.
“Kadınlarını okutmayan uluslar yükselemezler.”
“Alnı açık ve cesur dolaşmak için önce adaletli olunuz.”
“Eline, beline, diline sahip çık.” v.b sözleri güncelliğin hâlâ koruyor.
Seven ve sevilen, kinden ve düşmanlıktan uzak bir toplum düzenini kurma koşullarını o günden bize sezdiren O’dur.
Hacı Bektaş düşüncesi halktan kopmadığı için günümüze dek gelmiştir.
Sözlerimi Pir’in, açık bir üslupla, halkın özünde olduğunu vurgulayan; kişinin yapıcı, üretici özelliğini ön plana çıkaran bir dörtlüğü ile bitiriyorum.
“Hararet nardadır, saçta değildir
Keramet baştadır, taçta değildir.
Her ne arar isen kendinde ara,
Kudüs’te, Mekke’de haçta değildir.”
Horasan’dan gelerek dünyaya ışık tutan, çağını aşıp bize ulaşan Hacı Bektaşi Veli’yi saygıyla anıyorum.
YORUMLAR