Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üniversitelilerin yurt sorunu TBMM’de

Hatimoğulları, Bakan Kasapoğlu’na Sordu

Hatimoğulları, Bakan Kasapoğlu’na Sordu

Hataylı hemşerimiz, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu Meclis’e taşıdı. Oruç, üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanması ile birlikte, üniversite öğrencilerini, yurtların yetersiz sayıda olması nedeniyle barınma sorununun beklediğini hatırlattı ve şöyle devam etti: “Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalamayan öğrenciler, pandemi sürecinin ardından yüz yüze eğitime tekrar geçilmesi ve içinden geçilen ekonomik krizin etkisiyle ev kiralarındaki fahiş artış nedeni ile barınma sorunu yaşamaktadır. Üniversite öğrencileri ‘barınamıyoruz’ diyerek, barınma sorununa dikkat çekmektedir. Öğrencilerin yaşadığı barınma krizi devam ettiği sürece, üniversite öğrencileri ‘dernek ve vakıf’ adı altında açılan tarikat ve cemaat yurtlarına yönelmektedir. Cemaatlere ait olduğu gerekçesiyle özel yurtlarda kalmamayı tercih eden birçok öğrenci ise barınma sorununu çözememektedir.

Her yıl yarım milyona yakın öğrencinin üniversiteyi terk etmesinde önemli etkenlerden biri, barınma koşullarına sahip olmamasıdır. Eğitim hakkına eşit erişimin sağlanması için KYK yurt kapasitesi artırılmalı, talep eden öğrenciler için kalıcı ve geçici barınma imkanları ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderleri de karşılanmalıdır.
Bu bağlamda;
1. 2022-23 eğitim yılı üniversite öğrenci sayısı ve KYK yurtlarının kapasitesi kaçtır? Geçtiğimiz yıl KYK yurtlarına başvuran öğrencilerden yüzde kaçı yerleştirilmiştir?
2. Türkiye’de, üniversite öğrencilerinin kalabileceği toplam yurt sayısı ve kapasitesi nedir? Yurtların kaçı kamu/kaçı özeldir?

  1. Yurtlara yerleştirilmeyen öğrenciler için barınma imkanı sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
    1. KYK yurtlarına yerleştirmelerde ayrımcılık, torpil vs. yaşanmaması için özel yurtlardaki fiyatların denetlenmesi hangi sıklıkla yapılmaktadır?
    2. Üniversite öğrencisi sayısına göre yetersiz olan KYK yurtlarının sayısını ve kapasitesini arttırmaya yönelik bu yıl için Bakanlığınızın çalışmaları olmuş mudur?
    3. KYK yurtlarının ücretsiz olması ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılanması için Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?
    4. Cemaatlere ait olduğu iddia edilen özel yurtlar denetlenmekte midir? Bu konuda çalışmalarınız nelerdir?
    5. Özel yurtların ve ev kiralarının yüksekliği sorununu çözmek için acilen hayata geçirmek üzere planınız var mıdır?
    6. Özel yurtlara sağlanan devlet desteği ne kadardır? Bunlar, hangi Vakıflara ait hangi yurtlardır?
    7. 2023 bütçe çalışmalarında, öğrencilerin yaşadığı bu barınma sorununu çözmek üzere bütçe talebiniz olacak mıdır?”
      -Mutlu Yanık-