Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Birilerini zengin etmek için,

Çiftçi Feda Edildi… Buğdayda

Çiftçi Feda Edildi…

Buğdayda ithalat vergisinin yüzde 130’dan yüzde 45’e indirilmesini sert bir dille eleştiren, CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, “Hükûmet yandaş birilerini zengin etmek için milyonlarca çiftçimizi feda etti” dedi.

27 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İthalat Rejimi Kararına ek Karara” göre; Adi buğday, mahlut, kızıl buğday, arpa, malta, cin mısır gibi tarım ürünlerinde de gümrük vergisi oranı yüzde 25-45 aralığına indirildi. Bu ürünlerde gümrük vergisi yüzde 130’lar civarındaydı. Karardan sonra bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “İthalat kaynaklı fiyat oluşumlarında, yurtiçi üretim maliyetleri dikkate alınacak ve üretici mağduriyetlerine asla müsaade edilmeyecektir” demişti. Ancak Bakan’ın açıklaması yeterli gelmedi ve tepkiler de gecikmedi.
-MAĞDURİYET YARATACAK-
Önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda konuya ilişkin kısa bir konuşma yapan ve alınan kararın yaratacağı mağduriyete dikkat çeken CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, şunları söyledi:
“Hükûmet, Ramazan Bayramı’nın son günü çıkardığı bir kararla buğdayda ithalat vergisini yüzde 130’dan yüzde 45’e indirmiştir. Buna bağlı olarak, serbest piyasada hasat öncesi buğdayın tonu 1.250 TL idi, şu anda 850 TL’ye düşmüştür. Yine Hükûmet, yandaş birilerini zengin etmek için milyonlarca çiftçimizi feda etmiştir. Buğdayda gümrük duvarını indirerek, çiftçimiz, ithalatçı-tüccar ve sanayici karşısında güçsüz ve çaresiz bırakılmıştır. Buğday üreticisi ürününü yok fiyatına satmaya zorlanırken, Bakanlığın açıkladığı taban fiyatlar buğday üreticisini bir kez daha üzmüştür. Aynı dönemde enflasyon yüzde 11, mazot yüzde 20, gübre yüzde 12, tarım ilaç fiyatları yüzde 20 artarken ekmeklik buğday için taban fiyatı sadece yüzde 3 artmıştır, makarnalık buğdayda ise artış olmamıştır.”
-AYAKTA KALAMAZ-
Ekmeklik ve makarnalık buğday üretiminde öncü illerden biri olan Hatay’ı da yakından ilgilendiren bu karara ilişkin gibi bir değerlendirme yapan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise şunları söyledi:
“Çiftçimizi, buğday ve arpada koruyacak tek unsur gümrüklerdi. Onlar da yüzde 130’lardan buğdayda yüzde 45’e, arpada yüzde 35’e çekildi. Bu maliyetlerle, bu verimle, bu gümrüklerle, buğday ve arpa üreticimiz ayakta kalamaz.
TZOB’u arayıp, tonunu 1.050-1.100 liradan satın aldığı buğdayı fabrikaya 1000 liraya satamadığını söyleyip ne yapacağını soran tüccarlar var. Görünen o ki, karar alınırken psikolojik etki atlanmış. Kararda, ekonominin en önemli unsurlarından psikolojik etkinin ıskalanması bu sonucu doğurdu.”-Tamer Yazar-