Bir kitaptan damlayanlar
Dört nesil aile tarihini anlattığı, Almanca basılan “Nar ağaçları çiçek açana kadar bekleyin” kitabının yazarı Janet Uyar, bir Samandağlı. Uyar; kitap yazım sürecini, çocukluğunun ilk beş yılının geçtiği Samandağ’ı, İstanbul Rum Yetimhanesi’nde geçirdiği yılları anlattı.
Almanca yayınlanan “Warte, bis die Granatapfelbäume blühen” (Nar ağaçları çiçek açana kadar bekleyin) adlı kitabına dair Nehna haber sitesine (https://nehna.org/rum-yetimhanesi-bizim-icin-bir-mikrokozmos-gibiydi/) konuşan, Hatay/Samandağlı Janet Uyar, övgü kadar eleştiri de aldığını söylerken, “Sorunları ortaya dökemez ve kınayamazsak, asla değişim olamaz. Toplumsal sıkıntıları eleştirdiğimde, bazı insanlar, kendilerini kişisel saldırıya uğramış hissediyor. Bu tür insanlar, özdüşünüm ve özsaygıdan yoksundur. Her zaman her şeyi iyi sunmak değil, aynı zamanda normları, gelenekleri ve görenekleri sorgulamak ve bunları bugün için yararlılıkları ve özgürleştirici değerleri açısından incelemek gerekir” dedi.
Kitabının içeriğine dair de konuşan Uyar, şunları söyledi:
“Dört neslin tarihi hakkında… Büyükbabamın; ailesi, babası ve savaş hakkında konuşmasını dinlemekten her zaman keyif almışımdır. Büyükbabamla birlikte büyüyen küçük kardeşim, annem ve dayım gibi bana pek çok malzeme sağladı. Büyükbabam, çok okurdu. Savaş, babasının Birinci Dünya Savaşı’ndan nasıl kaçtığı ve savaşta Hıristiyanlara ne olduğu hakkında çok şey anlattı. Sürgünü (Tehcir) anlattı. Bu konu, inanılmaz ilgimi çekti ve ilgili literatürü araştırmaya başladım. Yavaş yavaş içimde, büyükanne ve büyükbabalarıma, özellikle de kadınlara bir suret kazandırma, onların hikayelerini anlatma arzusu doğdu. Bu hikayeler kaybolmasın, bir sonraki nesil bunları öğrensin ve kendini daha iyi anlasın istedim. Ne demişler; tarihini bilen geleceğini daha iyi şekillendirir… Ya da ‘hikayesini anlatamayanlar’, onu tekrar yaşamaya mahkumdur!”
Tamer Yazar