Kuruluş ve kurtuluş mücadelemizde, unutulmaması gereken sayılı günler vardır.
Bunlardan biriside 13 Eylül 1921 tarihidir. 23 Ağustos 1921 tarihinde başlayan Sakarya meydan muharebesi, 13 Eylül 1921 tarihinde zaferimiz ile sonuçlanmış ve böylece başkumandanlık meydan muharebesinin kazanılması için gereken alt yapı hazırlanmıştır.
Tarihe İnönü meydan muharebeleri olarak geçen 1. ve 2. İnönü savaşları Sakarya meydan muharebesinin önceliğini oluşturur.
Bu nedenle Sakarya meydan muharebesinin 101. yılını kutlamanın gurur ve mutluluğunu taşımaktayız.
Geçmişini bilmeyenlerin geleceğin şekillenmesinde söz sahibi olamayacağı bir kuraldır.
Sakarya meydan muharebesini unutmamak ve bu muharebeyi kazanmak suretiyle, kuruluş ve kurtuluş savaşının sağlam temeller üzerine oturması için gereken adımların atılmasına vesile teşkil edildiğini hatırdan uzak tutmamak gerekir.
Kurtuluş mücadele tarihimize İnönü savaşları olarakta geçmiş bulunan Sakarya meydan muharebesinin kazanılması ile düşman en ağır bir yenilgiye uğratılmış ve 30 Ağustos meydan muharebesinin altyapısı böylece hazırlanmıştır.
Sakarya meydan muharebesinin kazanılması ile düşmana ağır bir yenilgi tattırıldığı gibi, 30 Ağustos’un ilk adımları atılmış ve işgal kuvvetlerinin denize dökülmesinin yolu açılmış idi.
13 Eylül tarihinden sonra yapılan büyük bir hazırlık sonunda kazanılan başkumandanlık meydan muharebesi, genç Türkiye cumhuriyetinin sağlam temeller üzerine oturtulmasının ilk adımları olmuş ve böylece birlik ve beraberlik içinde ulus devlet olabilme yolunda gerekenler yapılmıştır.
9 Eylül 1922 tarihi hem düşmanın denize döküldüğü, hemde İzmir’in kurtuluş günü olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.
9 Eylüldeki kutlamalar, ulusça geçmişin hiçbir zaman unutulmayacağını ve dünya durdukça aynı coşku içinde kutlanmaya devam edileceğini bize bir kez daha göstermiştir.
Bu nedenle kurtuluş mücadelesini iyice bilmek ve nereden nereye geldiğimizi anlamak gerekir.
İnönü savaşlarında düzenli orduya geçişimizin sağlam temelleri de atılmış idi.
Böylece bir yandan düzenli ordunun sağlam temelleri atılıyor, öte yandan başkumandanlık meydan muharebesinin hazırlıkları yapılıyordu.
İşte bu hazırlıklar, başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılmış ve İsmet İnönü’nün komutası altında 1. ve 2. İnönü savaşları kazanılmıştır.
Çağdaş bir devlet olarak dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alabilmek için atılan adımlarda da, bu hususları görmek, bilmek ve her türlü yokluk içinde neleri yapmaya muktedir olduğumuzu anlamak gerekir.
Bunu bize anlatacak olan tarihler arasında 13 Eylül 1921 tarihinin de çok önemli bir yeri olduğunu unutmamak gerekir.
Bugünlere gelmemizde, çağdaş uygarlığa ulaşabilmemiz için atılan adımlarda, bu savaşların ve kazanımlarında yerini ve değerini unutmamalıyız.
Bu gerçekleri göz önünde tutarak bize 1. ve 2. İnönü savaşlarını kazandıran Sakarya meydan muharebesinin başarı ile sonuçlanmasına neden olan ve böylece milletin makûs talihini yenmiş bulunan, adımların atılmasına önderlik eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere tüm emeği geçenlere sonsuz şükran ve minnet duygularımızı ifade etmek suretiyle nice 13 Eylüllere diyoruz…
YORUMLAR