Kendi ‘sanatımızı’ ekledik!
“Antakya Köprübaşı’nda Künefeciler Meydanı’nı temsilen künefe ustası heykeli yerleştirdik. Hayırlı olsun…” 23 Temmuz Hatay’ın Kurtuluşu Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yapılan çalışmanın kurdelesini keserken bunları söyledi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş. Ancak gerisi gelmedi. Çünkü anlaşılmaz bir sebepten ötürü, heykel, konumlandırıldığı yerden bir gün sonra kaldırıldı. Aslında ‘apar topar’ kaldırıldı demek daha doğru olur. Çünkü haberi okuyup da heykeli bir gün sonra konulduğu yerde ziyaret etmek isteyenler, ne heykeli bulabildi ne de heykelden geriye kalanları… Ancak yapıldığı şekliyle ciddi eleştirileri de beraberinde getiren heykele dair eleştiriler dün de bugün de bitmedi.
-DÜNDEN KALAN BUGÜN-
Bu konuda paylaşılan en net eleştirilerden biri, eski bir Roma kenti olan, Helenistik geçmişi de bulunan Antakya gibi tarihi bir kentin bugününden daha iyisinin çıkması yönünde oldu. Tamamında siyah rengin hakim olduğu heykelde detayların seçilemediğini, hatta bir künefe ustasından çok ‘kömür taşıyan bir işçiye benzetildiğini söyleyenler o yüzden ortak bir noktada birleşiyor…
“Bu kentin tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Bu topraklardan çıkarılan heykelleri görmek isteyenler sahip olunan Müze’ye bir zahmet gidip baksın. Sanat nasıl bir şeymiş, yakından bir baksın. Hatta bakarak öğrensin! Dünün heykel sanatındaki detaylara hayran kalıyorsunuz. Taşı ve mermeri adeta dantel gibi işleyen ustaların ellerinden çıkma heykeller önünde durup, ‘nasıl yapılmış’ deyip merakla bakakalıyorsunuz. Bir de bizimkine bakın. Ne görüyorsunuz? Hiçbir şey! Sahi, yaptığımız nedir? Heykel! Peki, nasıl bir heykel? Bu heykelle mi marka kent Antakya’yı anlatacağız? ‘Düne sahibiz, ama bizdeki bugün bu kadarmış’ mı diyeceğiz? Bence kaldırmaları iyi olmuş. Yerinde de bir daha hiç koymasınlar… Hatta şu heykel yapma işinden de uzak dursunlar.”
-HATAY DEĞİL DE!-
Eleştirilerden biri de, Künefe Ustası olduğu ifade edilen heykelin (!) elinde tuttuğu söylenen tepsi üzerindeki ‘HBB’ ifadesi! Hatay’ı temsilen bir heykeli şehrin orta yerine yerleştirenlere tam da bu noktada soru yönelten vatandaşlar, “Madem bir heykel yapılmış ve Hatay künefesi hikaye olarak seçilmiş, o zaman o tepsi üzerinde de HBB değil de Hatay yazması gerekmez miydi?” diye sormayı ihmal etmiyor. Haksızlar mı? -Tamer Yazar-