Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Memnun Değiliz!

Hatay dahil 28 şehirde

Hatay dahil 28 şehirde gençler konuştu:

Hafıza Merkezi ve KONDA Araştırma, 25-26 Haziran tarihlerinde, aralarında Hatay’ın da olduğu 28 kentin 95 ilçesinde ve bu kentlerin 144 mahallesinde, 18 ila 30 yaşlarındaki 2 bin 217 gençle yüz yüze görüşerek hazırladığı araştırmayı yayınladı. Buna göre gençler, Türkiye’de en çok kadınların hakkı ihlal edildiğini düşünüyor.

-YÜZLEŞMEDEN YANAYIZ-

Araştırmaya göre, gençler, geçmişle yüzleşme konusunda gerçekleri ortaya çıkarmak ve toplumsal farkındalığın geliştirilmesinden yana. Beş kişiden biri, faillerin cezalandırılması ya da tazminat ödenmesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 18’i, ülkenin geçmişle yüzleşme gibi bir sorunu olmadığını, yüzde 48’i ise tüm dezavantajlı kimliklerle yüzleşilmesi gerektiğini kaydediyor.

Araştırmada öne çıkan bulgular şöyle:

-APOLİTİK BİR KİMLİK-

Beş gençten 4’ü, herhangi bir siyasi partiye üye değil ve olmak da istemiyor. 100 gençten 5’i siyasi parti üyesiyken, 4’ü, geçmişte siyasi parti üyesi olup bu üyelikten ayrılmış. Her 10 gençten 1’i ise siyasi parti üyesi olmadığını, ama olmak istediğini söylüyor. Araştırma, gençlerin STK’lara, yüzde 12 oranında güven duymadığı için ve yüzde 11 oranında da ilgi duymadığı için katılmadığını gösteriyor.

-ÇEVRİMİÇİ AKTİVİTE-

Bağış yapma, imza kampanyası, sokak protestosu ve boykot gibi etkinliklere katılanların oranı, yaşın yükselmesiyle artıyor. Gençler, daha çok çevrimiçi sivil toplum aktivitelerine katılıyor. Twitter etiket (hashtag) kampanyasına katılanlar 18-20 yaş grubunda yüzde 23 iken, 26-30 yaş grubunda yüzde 13’te kalıyor.

-DEMOKRASİ BEKLENTİSİ-

Gençlerin yüzde 90’ı, 1-10 ölçeğinde, Türkiye’de demokrasinin işleyişine 5 puan ve altında not veriyor. Gençlerin yüzde 48’i 1 puan vererek, demokrasiden hiç memnun olmadığını söylüyor. Yaşın yükselmesi, hayatın muhafazakarlaşması ve dindarlık seviyesinin yükselmesiyle de memnuniyet artıyor. Eğitim seviyesinin yükselmesiyle de düşüyor.

Gençler için en önemli olan insan hakkı, yüzde 37 oranıyla “ifade ve düşünce” özgürlüğü. “Siz hiç hak ihlali yaşadınız mı?” diye sorulan gençlerin yüzde 55’i ‘Evet’ yanıtı veriyor.

Tamer Yazar