ABD Pazarına Güçlü Adım
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Onur Kılıçer: “Yıllık 1 Milyar Dolar ihracat yapabilecek potansiyelimiz var. Bunu sağlamak için firmalarımızın bu pazarın ihtiyacına göre üretim yapması, markalaşması, burada sürdürülebilir olması gerek.”
2022 yılı Ocak-Haziran dönemi Türkiye Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatı içinde önemli bir paya sahip olan Akdeniz İhracatçı Birlikleri, 475 Milyon 754 Bin Dolarlık ihracat değeriyle dikkat çekiyor. Bu payın oluşmasında öne çıkan iki kent, Hatay ve Adana ise Amerika yolunda!
-FUARA KATILIM-
Akdenizli mobilyacılar, bu kapsamda, dünyanın en prestijli mobilya fuarlarının başında gelen ABD High Point Market Week Fuarı’na çıkarma yaptı. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin (AKAMİB) düzenlediği Ur-Ge Projeleri kapsamında ABD High Point’e 21-25 Ekim 2022 tarihleri arasında fuar ziyaretinde bulunan firmalar, ABD pazarına güçlü bir adım atmış oldu. Hatay Mobilya ve Aksesuarları URGE -Projesi’nden 7, Adana Mobilya URGE Projesi’nden 9 firmanın katıldığı heyette, firma temsilcileri, sektörlerindeki en trend mobilya tasarımlarını görme imkanı buldu. KOBİ’lerin ihracatını arttırmak ve mobilya sektörünün en büyük pazarı olan ABD’de kalıcı olarak yer edinmek isteyen AKAMİB, önümüzdeki dönem Ur-Ge faaliyetlerini artırmaya devam edecek.
-İHRACAT ARTIYOR-
ABD pazarının mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü için stratejik bir pazar olduğuna vurgu yapan AKAMİB Başkanı R. Onur Kılıçer, sektör olarak ABD’ye yaptıkları ihracatın düzenli bir artış ivmesi yakaladığını belirtti. Eylül ayında ABD’ye yüzde 11,1 artışla 27,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini kaydeden Kılıçer, “İlk 9 aylık verilere baktığımızda, yüzde 23,4’lük artışla 262,2 milyon dolarlık ihracat yaptık. Yılı, 350 milyon dolarlık bir ihracat rakamıyla tamamlayacağımızı öngörüyoruz” dedi.
-URGE PROJELERİ-
Sektörün, ABD pazarında hedeflerinin çok büyük olduğunun altını çizen Kılıçer, şu bilgiyi verdi:
“ABD, dünyanın en büyük ithalatçısı. Buradan aldığımız payı çok daha yukarılara taşımamız lazım. Yıllık 1 Milyar Dolar ihracat yapabilecek potansiyelimiz var. Bunu sağlamak için de firmalarımızın bu pazarın ihtiyacına göre üretim yapması, markalaşması, burada sürdürülebilir olması gerek. Biz de AKAMİB olarak bunu sağlamaya gayret ediyoruz.
Ur-Ge Projelerine, bu nedenle ayrı bir önem veriyoruz. Ur-Ge Projeleri ile ihracatta daha fazla güçleniyoruz. Ağırlıklı olarak KOBİ’lerden oluşan Akdeniz’deki üreticilerin güçlü ihracatçılar olmasını, yeni pazarlara giriş yapmasını ve markalaşarak ihracatta sürdürülebilirliği sağlamasını hedefliyoruz.”
Tamer Yazar