Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

Hatay’ın ekonomi verileri iyi

Hatay’ın ekonomi verileri iyi değil
İhracat Azaldı, İthalat Arttı!

İlimiz Hatay ekonomisindeki veriler, negatif yönde ilerliyor. Türkiye İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Eylül ayında genel ticaret sistemine göre, ülke geneli ihracat %9,2, ithalat %38,1 arttı. Türkiye’deki ihracat artışına karşın, ilimiz Hatay’da ise ihracat %2,2 azalarak 294,1 milyon dolar, ithalat ise %3,9 artarak 530,7 milyon dolar oldu. İlimiz Hatay’a komşu illerde ise veriler ilimizden daha iyi. TÜİK’e göre Kahramanmaraş’ta ihracat %0,3 artarak 123,0 milyon dolar, Osmaniye’de ihracat %23,2 artarak 54,1 milyon dolar, ithalat %39,0 azalarak 58,6 milyon dolar oldu.

Hatay dahil 7 İl’de FETÖ Operasyonları
22 Gözaltı…

FETÖ’nün askeri mahrem yapılanmasına, aralarında ilimiz Hatay’ın da yer aldığı 7 İl’de operasyonlar gerçekleştirildi, 22 gözaltı var.
Fetullahçı Terör Örgütü’ne yönelik düzenlenen Gazi Turgut Aslan Operasyonu çerçevesinde, örgütün ‘güncel askeri mahrem yapılanması’ içerisinde faaliyette bulundukları tespit edilen 22 şüpheli, Eskişehir merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, merkezi Eskişehir olmak üzere; Ankara, İstanbul, Samsun, Muğla, Kahramanmaraş ve Hatay’da bulunan 23 adrese baskın düzenlendi. 23 şüpheli şahsın yakalanmasına yönelik düzenlenen operasyonlarda, 22 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Firari olan 1 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar ise devam ediyor. Şüpheliler arasında, meslekten ihraç subaylar, doktor, mühendis ve öğretmen bulunuyor. Gözaltına alınan şüpheliler arasında; askeri yapılanmada, özel sektör çalışanı mahrem imam, meslekten ihraç 6 albay, 2 yarbay, 5 üsteğmen ve aktif görev yapan bir binbaşı da bulunuyor. Ayrıca şüpheliler arasında, ihraç edilmiş ve aktif doktorlar, ihraç edilmiş mühendis ile öğretmen de bulunuyor.

OSB’ler ve İstihdam

Zafer Kalkınma Ajansı tarafından Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Yeşil OSB ve Yeşil Enerji Bilinçlendirme Çalıştayı’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, Türkiye’deki OSB’lerde doluluk oranının yüzde 80’lerde olduğunu, çalışan sayısının ise 2,5 milyonu geçtiğini söyledi.

Vatandaş bütçesi

Kredi kartlarıyla

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Eylül ayında yapılan toplam ödeme tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 128 artarak 363,4 milyar TL oldu.

Sızma zeytinyağı

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, 2022-2023 sezonunda sızma zeytinyağı alım fiyatını 81 lira olarak belirlediklerini ifade etti.

Dolandırıcılık şebekesi

Adana merkezli 15 ilde düzenlenen ve 17 zanlının tutuklandığı dolandırıcılık soruşturmasında, şebekenin, banka hesaplarını kullandığı kişileri asgari ücretle maaşa bağladığı tespit edildi.

E-ticaret verisi

BKM’den eylül ayı kartlı ödeme verilerine ilişkin yapılan açıklamaya göre, E-ticaret işlemi yapılan işyeri adedi, geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 30 arttı.

Enflasyon rakamları

Merakla beklenen enflasyon rakamları belli oldu. Buna göre enflasyon, Ekim ayında aylık bazda yüzde 3,54 artarken, yıllık bazda yüzde 85,51 oldu.

Yıllık 1 milyar dolar

Kalp yetersizliği ve hastalık maliyetleriyle ilgili Türkiye’deki 11 kalp merkezinde yapılan araştırma, 1 milyon 100 binden fazla kalp yetersizliği hastasının bulunduğunu ve yıllık tedavi maliyetinin yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu gösterdi.

Altın Lider Ödülleri

Türkiye’de 2022’nin En Beğenilen 50 CEO’su, En Beğenilen 50 CMO’su ve En Beğenilen 50 CHRO’sunun açıklanacağı Büyülü Gala Geceleri, 20-22 Aralık’ta gerçekleştirilecek organizasyonlar ile sahiplerini bulacak.

Gönüllülük Projesi

Akbank’ın bu yıl 8’incisini gerçekleştirdiği ve gençlerin gönüllülükle tanışmalarına imkan yaratan ‘Şehrin İyi Hali (ŞİH)’ projesi kapsamında 2 bin genç, 13 sivil toplum kuruluşu işbirliğiyle gönüllülük etkinliklerine katıldı.

MEB verisi…

Aile Okulu kursu için

Aile Okulu Projesi kapsamında, 6 Nisan 2022’den 31 Ekim’e kadar veliler için açılan 15 bin 823 “Aile Okulu” kursuna 92 bin 278 erkek, 309 bin 587 kadın olmak üzere, toplam 401 bin 865 kursiyerin katıldı.

Adana’da denetleniyor

Hatay’da durum ne?

Adana İl Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, “Trafikte en riskli gruplar arasında yer alan scooter sürücülerine, son 10 ay içerisinde yapılan denetimlerde 208 kişiye cezai işlem uygulanmıştır” denildi.

Personel alımı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 40 uzman yardımcısı istihdam edecek. Başvurular 7-18 Kasım arasında e-Devlet aracılığıyla Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım Platformu üzerinden giriş yapılarak gerçekleştirilecek.

Bakan’ın açıklaması:

“Umut sömürüsü var”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “SMA ile alakalı, çok ciddi bir duygu sömürüsü, umut sömürüsü, ailelerin çocukları üzerinden hassasiyetlerini deneysel alana çekmeye çalışan bir yapı var” dedi.

Jandarma şikayetçi

Jandarma Genel Komutanlığı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında şikayetçi oldu. Suç duyurusu dilekçesinde, uyuşturucuyla ilgili iddiaları nedeniyle, Kılıçdaroğlu hakkında, “Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” suçundan dava açılması istendi.

Anayasa değişikliği

İstişare ziyaretleri

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “İstişareler sonucunda ortaya çıkacak görüşleri tekrar değerlendireceğiz. Bu görüşler çerçevesinde teklife son halini vereceğiz” dedi.

Gündem: Habercilik

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca, “Afet İletişim Çalıştayı” kapsamında, “Afet Sahalarında Habercilik” başlıklı panel düzenlendi.

2022-KPSS Ön Lisans

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2022-Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Ön Lisans sonuçları açıklandı. Adayların, sınav sonuçlarını, ÖSYM’nin “https://sonuc.osym.gov.tr” adresinden kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebileceği kaydedildi.

Hemşire adayları

Hemşirelik Eğitiminde Akreditasyon Komisyonu’nca uluslararası denkliğe değer görülen Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Türkiye’de bu alanda dünya standartlarında eğitim veren tek program olmayı sürdürüyor.

10 ayda 10 milyon…

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ülke genelinde 81 ilde faaliyet gösteren halk eğitimi merkezleri ile olgunlaşma enstitülerinde açılan 491 bin kurstan, 10 milyon 470 bin 183 kişinin yararlandığını bildirdi.

Zam geliyor

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılı vergi, harç ve cezalara uygulanmak üzere, 2022 yılına ilişkin yeniden değerleme oranına esas olan veriyi açıkladı. Buna göre, 2023 yılında vergi ve harçlar yüzde 122.93 oranında artacak.

Artış yüzde 118

Antalya’da Ekim ayında domates ve sebze miktarı artarken, meyvede ise düşüş yaşandı. Antalya Ticaret Borsası tarafından yayımlanan Antalya Toptancı Haller Ekim Ayı endeksine göre, sebze fiyatlarında yıllık artış, yüzde 118!

Adım Adım’a ödül

Bu yıl altıncısı verilen Mustafa V. Koç Spor Ödülü, kitleleri spor aracılığıyla topluma katkı yaratmaya yönlendiren Adım Adım Oluşumu’na verildi. Adım Adım Oluşumu kapsamında, 15 yılda 120 bin kişi iyilik için koştu.

15 Kasım’a uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlk Evim İlk İş Yerim Projesi 7 Kasım’da sona erecek arsa ve işyeri başvurularımızın süresini inşallah 15 Kasım’a kadar uzatıyoruz” dedi.

EYT, Aralık’ta!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona yaklaşıldı. 4-5 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemenin ayrıntılarının önümüzdeki ayın başında kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Otomobil satışları

Otomobil satışları, 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yıla göre yüzde 6,0 oranında azalarak 446.664 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 0,4 azalarak 139.088 adet oldu.

TÜİK verisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ekim ayının zam şampiyonu yüzde 26,23 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) oldu. Onu yüzde 12,72 ile makarna çeşitleri, yüzde 12,38 ile kadın giyim izledi.

Destek talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “Esnafımız ile tüketicilerin korunması ve istihdamın farklı hale gelebilmesi için küçük işletmelerin desteklenmesi lazım” dedi.