Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

38 Organize Sanayi Bölgesi

Demir yolu iltisak hattıyla

Demir yolu iltisak hattıyla desteklenecek

Türkiye’de modlar arası taşımacılığın yaygınlaştırılması ve sanayinin rekabet gücünün artırılması için 38 OSB, özel endüstri bölgesi, liman ve serbest bölge ile 36 üretim tesisine yönelik demir yolu iltisak hattı yapılması hedefleniyor. Çalışmaya, İskenderun Körfezi de dahil.

2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan yapılan derlemeye göre; lojistik maliyetlerin düşürülmesi, Türkiye’nin rekabet gücünün artırılabilmesi amacıyla, kombine taşımacılık uygulamalarının geliştirilmesi hedefi doğrultusunda demir ve deniz yolu taşıma payları artırılacak. Bu kapsamda, Lojistik Koordinasyon Kurulu ile Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı çalışmaları neticesinde; taşıma mesafesi, tonaj ve yapım maliyeti gibi parametreler kullanılarak önceliklendirilen iltisak hatlarının yapımına başlanması önem arz ediyor. Bu çalışmayla, yük taşımacılığında demir yolunun payının yükseltilmesi de amaçlanıyor. Türkiye’de bulunan 217 liman ve iskele yapısının 16’sı, toplam 85 kilometrelik iltisak hatlarıyla, ana demir yolu şebekesine bağlı bulunuyor.

-HATAY DA LİSTEDE-

Doğu Akdeniz Bölgesi’nde, ana konteyner limanı ve tersane ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar ise devam ediyor. Bu kapsamda, Çukurova Bölgesi ve İskenderun Körfezi ile Filyos Limanı ve Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi iltisak hatlarının yapımına başlanarak, yüzde 30 düzeyinde fiziki gerçekleşme sağlanacak. Bunun yanında, Konya-Karaman-Niğde-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Demir Yolu Hattı da tamamlanarak, imalat sanayi sektörlerinin Adana, Mersin ve İskenderun limanlarına erişimi kolaylaştırılacak.

Tamer Yazar