Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Terörist grupların hakimiyetinde

Hatay’a komşu bir Suriye

Hatay’a komşu bir Suriye kenti

İdlib ilinde yerinden edilenlerin sığındığı çok sayıda kamp var. Ancak bu kamplar, son dönemde Suriye Ordusu’nun hedefinde. Yaklaşan kışın zorladığı on binlerin korkusu, çatışmaların artması!

Rusya, Suriye ve Türkiye’nin askeri güçleri arasında sıkışan son muhalif kent olarak, İdlib, yerinden edilmiş yüzbinlerce Suriyeli sivile ev sahipliği yaptığı kadar, terörist olarak kabul görmüş silahlı grupların hakimiyetiyle de dikkat çekiyor. Hatay’a komşu bu kentin Suriye’de çözümsüz kalan en stratejik yer olması da dikkat çekiyor.

-NE OLDU?-

Türkiye, Rusya ve İran, 2017’deki Astana toplantısında, Esad rejiminin kontrolünde olmayan alanda, 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturma karar aldı. Rejim, İran destekli gruplar ve Rusya, saldırılara devam edip, 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlib’e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldırılar Mayıs 2019’da tekrar şiddetlendi. Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020’de sağladığı yeni mutabakatın ardından devreye giren ateşkes, bugün büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 döneminde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, eldeki bu tabloda sıkışan, Türkiye sınırına yakın bu bölgeye göç etmek zorunda kaldı. Bölge, hala ciddi olası çatışmaların ve olası bir göçün riskini taşıyor. Ankara ise bu nedenle bölgeyi yakından takip ediyor.

Tamer Yazar