Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

22 Kasım’ın “Dişçilikte” Önemi

Türkiye’de Bilimsel Dişhekimliğinin 114.yılı,
Türkiye’de Bilimsel Dişhekimliğinin 114.yılı, Hatay Dişhekimleri Odası kuruluşunun da 36.yılı…

22 Kasım, Dişhekimleri açısından önemli ve anlamlı bir gün. 22 Kasım, Türkiye’de bilimsel dişhekimliğinde 114.yıl olarak kayıtlara geçerken, bu tarih, aynı zamanda Hatay Dişhekimleri Odası kuruluşunun da 36.yılı.

Hatay Dişhekimleri Odası (HDHO) Başkanı Nebil Seyfettin, “Dişhekimleri Günü” ve Dişhekimleri Haftası” kutlamaları ekseninde yaptığı açıklamada, Türk Dişhekimleri Birliği ve Odalar olarak, toplumun ve bireyin ağız diş sağlığının iyileştirilmesini ve nitelikli dişhekimliği hizmetinin sunulmasını amaç edindiklerinin altını çizerek,  bu hedefe ulaşabilmek için de bilimsel temelli, kanıta dayalı ve koruyucu ağız diş sağlığına öncelik veren politikaları savunduklarını hatırlattı.

Açıklamasında, son yıllarda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) öncülüğünde başlatılan, İstanbul’da gerçekleştirilen FDI Kongresi’nin de sonuç bildirgesi olarak imzalanıp deklare edilen, FDI 2020 Vizyonu da olan “Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır”   sloganını  TDB ve Odalar olarak en önemli temel hedef  olarak görmeye devam etiklerini söyleyen Nebil Seyfettin, şöyle devam etti:

Son 10 senede giderek artan ve yeterli öğretim kadrosu oluşturulmadan sayısı 100’ün üzerine çıkarılan Dişhekimliği Fakülteleri, meslek grubumuzun bir başka önemli sorununu teşkil etmektedir. Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitimin aksamış ve yeterli klinik eğitimlerinin verilememiş olması, mezuniyet sonrası eğitim ihtiyacının artması gerekliliğini doğurmuştur.  Hem mezun sayısının hem sahibi dişhekimi olmayan sağlık kuruluşlarının artması, genç meslektaşlarımızın zorunluluktan buralara yönelmesi ve ucuz iş gücü haline gelmesi sonucunu beraberinde getirmektedir.

Sahibi dişhekimi olmayan ticarethane benzeri kurumlarda çalışmaları, yetersiz ücret ve uygunsuz çalışma koşulları, genç kuşağı yurt dışına yöneltmektedir. Tüm bu sorunların çözümü için üniversite sayısı, eğitim, iş gücü ve istihdamın, nicelik ve nitelik açısından planlamasının düzenlenmesi gerekmektedir.”

Mesleki sorunlara da parmak basan Oda Başkanı Nebil Seyfettin, dişhekimlerinin ortak isteklerini de şöyle sıraladı:

• Yeni açılan ve YÖK’ün “eğitime başlama” kriterlerini tamamlamayan Dişhekimliği Fakültelerinin kapatılması sağlanmalıdır.

• Fakülte kontenjanları, eğitimin niteliğini arttıracak şekilde azaltılmalıdır.

• Kamuda çalışan meslektaşlarımızın, niteliksiz tedavi yaratan performans uygulamaları ve MHRS üzerinden planlanan tedavi süreleri, olması gereken zamana yayılmalı, hasta ve hekim odaklı bir planlamaya geçilmelidir.

• BAĞKUR ve SGK’dan emekli olan dişhekimlerinin aylıkları, kamudan emekli olan meslektaşlarının emekli aylıkları seviyesine getirilmelidir.

• Ülkemizde yaşanan ekonomik krizde, halkımızın sağlık hizmetlerine ulaşımında KDV %1’e indirilmelidir.

• Sermayenin kontrolündeki özel sağlık kuruluşlarında, diş hekimlerinin işçileştirilmesinin önüne geçilmelidir.

• Ülkemizde yaşanan “sağlıkta şiddet” vakalarına karşı, yasal önlemlerin titizlikle uygulanması sağlanmalıdır.

-Haber/Cemil Yıldız-