Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa Kısa Haberler

YKS-KPSS Artık Samandağ’da da

YKS-KPSS Artık Samandağ’da da Yapılacak

Ölçme ve Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bundan böyle KPSS ile YKS Sınavlarının ilimiz Samandağ ilçesinde de yapılabilmesi için bir protokol imzaladı. Protokol, Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın girişimiyle, Samandağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ÖSYM arasında imzalandı.

Edinilen bilgiye göre, Samandağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Yaşar ve ÖSYM yetkilileri arasında, bu sınavların Samandağ’da yapılabilmesini öngören bir protokol imzalandı. İmzalanan protokole göre, bundan böyle ilimiz Samandağ ilçesinde de YKS ve KPSS Sınavları yapılacak, 5000 öğrencinin başka ilçelere gitmek zorunda bırakılmadan sınava girmesi sağlanacak.

Çimento’ya Zam!

İnşaatlarda en önemli malzemelerden biri olan çimentoya zam geliyor. Antakyalı çimento tüccarları, 17 Aralık Cumartesi gününden (bugün) itibaren, OYAK Çimento’nun İskenderun ile Adana Fabrikalarında üretilen çimentonun zamlanacağını duyurdu.

Antakya’daki çimento satıcıları, yaptıkları duyuruda, “17.12.2022 Cumartesi sabahı itibariyle, OYAK Çimento İskenderun ve Adana Fabrikalarında üretilen çimentolar zamlanacaktır. Bağlantı kabul edilmemektedir. Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz” mesajı verdi.

Şahitlik Ücreti 40-80 Tl Arası

Yeni yılda mahkemelerde şahitlik yapma, 40 ile 80 lira karşılığı ödeme ile olacak. Ceza muhakemesi sırasında Cumhuriyet Savcısı, Mahkeme Başkanı veya Hakim tarafından çağrılan tanıklara verilecek tazminatı kapsayan tarifeye göre, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak, tanığa günlük 40 ila 80 Liraya kadar bir ücret ödenecek. Karar, Resmi Gazete’de yayınlandı. Tarife, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

Dörtyol Semt Pazarı İptal

Dörtyol ilçesinde haftanın Cumartesi günleri kurulan pazar, bugün için iptal edildi. Dörtyol Belediyesi yetkilileri, bugün başlayacak olan festival dolayısıyla, salt bugün için olmak üzere, hafta sonu semt pazarı uygulamasının iptal edildiğini duyurdu.

Duyuruda, “Vatandaşlarımızın dikkatine! Festivalden dolayı, bu hafta Cumartesi Pazarı kurulmayacaktır” denildi.

İşletmelere KGF desteği

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik düzenlemede işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmeye yönelik tedbirler kapsamında, yüzde 75 kefalet oranıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği sağlanacak.

TCMB rezervleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 9 Aralık haftasında, bir önceki haftaya göre 3 milyar 775 milyon dolar arttı ve 128 milyar 764 milyon dolarla Ocak 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bankacılık sektörü

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 62 milyar 479 milyon lira artarak 7 trilyon 343 milyar 622 milyon liraya çıktı.

Satınalma Gücü

Türkiye’nin, “Satınalma Gücü Paritesi”ne (SGP) göre, kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeks değeri, geçen yıl için 63 olarak tespit edildi ve AB ortalamasının yüzde 37 altında kaldı.

İhracat hedefi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Türkiye İhracat Seferberliği Sağlık Hizmeti İhracatı Zirvesi”nde konuştu: “Yılın tamamlanmasına 15 gün kaldı. İhracatta geçen sene koyduğumuz hedefin altında kalmayacağız.”

Bütçe verisi

Bütçe gelirleri, Ocak-Kasım döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 100,2 artışla 2 trilyon 547 milyar 156 milyon lira, bütçe giderleri yüzde 94,7 yükselişle 2 trilyon 567 milyar 605 milyon lira oldu.

1200 sözleşmeli

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere, 1200 sözleşmeli personel istihdam edilecek. Tercihler, ÖSYM Başkanlığı’nca 16-20 Aralık tarihlerinde kabul edilecek.

Mezar Yeri Ücreti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından belirlenen tarifeye göre, kentte boş mezar yeri fiyatları, bulunduğu gruba göre “2 bin 900 lira ile 45 bin 260 lira” arasında değişiyor.

Destek ödemesi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere, çocuklarının masraflarının karşılanması amacıyla bu ay 366 milyon 630 bin 637 lira Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesi yaptıklarını bildirdi.

MEB’den yakın takip

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kayıt dışında olan 280 bin 473 öğrenciyi, MERNİS kayıt sistemini çok aktif şekilde kullanarak eğitime dahil etmeye çalıştıklarını, 2023 yılında kayıt dışında bulunan gençleri okulla buluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Rekor ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin ABD’ye ihracatı, 13 Milyar 216 Milyon Dolarla tüm zamanların en yüksek Ocak-Kasım rakamına ulaştı.

Dış borç

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ekim 2022 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku, ekimde 2021 yıl sonuna kıyasla yüzde 17,1 artarak 142,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Halkbank Kampüste

Halkbank Bireysel ve Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Altan Taşkıran, “Halkbank Kampüste uygulamamızı kullanan üniversitesi öğrencileri, anlaşmalı üniversitelerin kampüslerinde ödeme işlemlerini kolaylıkla yapabilecekler” dedi.

TBMM’ye sunuldu

TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı bünyesinde sözleşmeli çalıştırılan personele, iş sonu tazminatı ödenebilmesine imkan tanıyan kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Türkiye TechnoHub

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “‘turkiyetechnohub.org’ platformu, firmalarımızın yeni işbirlikleri kurmasını ve farklı pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.” dedi.

Sonuçlar açıklandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2022-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) sınavı sonuçlarının açıklandığını bildirdi.

Kritik tarih belli oldu

2023 asgari ücret zammı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısının, 20 Aralık Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacağı bildirildi.

TCMB tahmini

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu dolar/TL beklentisi 18,78 olurken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi 23,35’ten 22,77’ye geriledi.

Tekstil sektöründe

İşten çıkarmalar

Perakende satış hacmi Ekim ayında hem yıllık hem de aylık olarak yalnızca tekstil sektöründe geriledi. Sektör temsilcileri, durgunluğu aylar öncesinden hissettiklerini belirtirken, işten çıkarmaların yoğun şekilde başladığına dikkat çekti.

Yüzde 16 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, “Girişimcilik ve İş Demografisi-2021” verilerini yayımladı. Türkiye’de geçen yıl doğan girişimlerin oranı yüzde 16’yı bulurken, istihdamdaki payları yüzde 5,6’ya çıktı.

Sanayicinin sıkıntısı

Finansmana erişim…

AKİB Koordinatör Başkanı, Hatay merkezli Tosyalı Holding CEO’su Fuat Tosyalı, yatırım iştahını canlı tutmak, üretimi ve ihracatı sürdürülebilir kılmak için finansmana erişimin daha da kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

İhracatın yarısı

Ekim sonu itibariyle, son bir yılda Türkiye’nin toplam 253,1 milyar dolar olan ihracatının 123,5 milyar dolar ile yüzde 48,8’ini, tek başına İstanbul gerçekleştirdi.

66 bin lira oldu

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, il veya ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru sınırı, yüzde 122.93 olan yeninden değerleme oranında artırılarak 66 bin liraya yükseltildi.

3,2 milyon TL bağış

İş dünyasının önde gelen isimleri, Kasım ayında gerçekleşen ve 60 bin kişinin katıldığı N Kolay 44. İstanbul Maratonu’nda Darüşşafakalı öğrencilere destek için koştu ve 3,2 milyon TL’nin üzerinde bağış topladı. Bağışla, iki öğrencinin 8 yıllık eğitim giderleri karşılanacak.

Turizm sektörü

Konaklama sektörü temsilcileri “Asgari ücret yüzde 100 artırılsın, kârımızdan özveride bulunur, karşılarız ama… Sorun, kış döneminde tesis kapandığında, çalışanların aylarca işsiz kalıp maaş alamamasıdır. Mevsimsellik sorunu çözülmeli” diyor.

Emsal karar

Ev almak için bankadan kredi çeken kişiden fazladan ücret tahsilatı yapıldığı gerekçesiyle açılan davada, Yargıtay 3.Hukuk Dairesi, “Banka, yaptığı kesintinin hukuka uygun olduğunu kendisi ispatlamak zorunda” kararı verdi.

Esnafın beklentisi

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Hükümet tarafından çalışmaları devam eden EYT düzenlemesi kapsamında esnaf ve sanatkarların da mutlaka gündeme alınması için çalıştıklarını bildirdi.

Ziraat Odaları

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Yönetim Kurulu üyeleri, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a, bölgelerindeki çiftçilerin sorunlarını iletti, yapılması gerekenler görüşüldü.