Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ATSO, Gastronomi Lisesi İstedi

Antakya Ticaret ve Sanayi

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurarak, ilimizde Gastronomi Lisesi kurulmasını istedi.

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

“Odamız 8.Meslek (Turizm) Komitesi’nin almış olduğu karara istinaden, Antakya Mutfağını gelecek nesillere doğru aktarabilmek ve sektördeki nitelikli eleman eksiğinin giderilmesi için Antakya Gastronomi Lisesi kurulması ile ilgili olarak Hatay Valiliği-İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Odamız, resmi yazı ile başvuruda bulunmuştur. Hayırlı olmasını diliyoruz.”

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nca, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bu konuda resmi başvuruda da bulunuldu. ATSO Başkanı Çinçin imzalı başvuru yazısı şöyle:

“Antakya; tarihi, kültürü, coğrafyası, habitatıyla, dünyada eşsiz bir konuma sahiptir. Antakya halkı da asırlar boyu bu eşsizliği çok iyi değerlendirmiş ve tarihini, birikimini, kültürüne, kültürünü de yaşantısına yansıtmıştır. Coğrafyasının cömertliği sayesinde topraklarında yetişeni otundan meyvesine, bitkisinden yaprağına her şeyi, ama her şeyi mutfağında bir lezzete dönüştürmeyi başarmıştır. Bu nedenledir ki Antakya Mutfağı; acısıyla, tatlısı tuzlusuyla, etlisi hamurlusuyla, otlusu sulusuyla çok geniş bir sofraya sahiptir. 

Günümüz dünyasında, toplumların, teknolojik gelişmenin de etkisiyle daha hızlı bir yaşam sürmesi, hızlı tüketme alışkanlığını da beraberinde getirmiştir. Hızlı tüketim de yüzyılların deneyimi ile ortaya çıkan geleneksel lezzetlerin ötelenmesine, yapılmamasına, talep edilmemesine, en sonunda da unutulmasına sebep olmaktadır.

Taşıdığı misyonu, gerek coğrafi işaretler alarak ve gerekse de kadınlarının üretimine destek verip Antakya Mutfağını yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve Hatay Turizmine katkı sağlamak için Antakya Gastronomi Lisesi’nin kurulması; Gastronomi Lisesi’nde yetişecek gençlerimizin, lezzetlerimizi ilmi ile ehlinden öğrenme fırsatı bulacaklarını, öğrendikleri ile hem meslek sahibi olacak hem de farklı şehirlerde ve farklı ülkelerde çalışarak Antakya Mutfağını bir dünya mutfağı haline getirebilecekleri kanaatindeyiz.

Bir tanesi uygulama sınıfı olmak üzere, en az 9 derslikli olması gereken lisenin, eski bir Antakya evi veya şuan Hatay Valiliği’ne tahsis edilmiş atıl durumdaki Fevzi Çakmak Ortaokulu’nun Gastronomi Lisesi’ne uygun bir şekilde düzenlenmesi hususunda yardımlarınızı önemle arz ederim.” -Haber/Cemil Yıldız-