Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rip akıntısı

Çabalar yetmiyor, çözümlenemeyen sorun!

Çabalar yetmiyor, çözümlenemeyen sorun!

Samandağ Deniz ile Çevlik sahillerinde geçtiğimiz ay içinde 4 kişi boğularak hayatını kaybetti. Boğulmaların tamamı RİP akıntısına kapılma sonucu gerçekleşti.
Ev sahibi Samandağ Belediyesi ile Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ denizinde yaşanan boğulmalardan dolayı geçen yıl 3 tane cankurtaran botunu Samandağ sahilinde halkın hizmetine sundu. Cankurtaran botlarının yanı sıra, cankurtaran kulesi, kurtarma kemerleri, can kurtarma simitleri, halatlar, ilkyardım çantası, batmayan sedyeyi (deniz yatağı) hizmete soktu. Boğulmalar belki azaldı, ancak tam anlamıyla önlenemedi.
-ÇARE KURSLARDA-
Samandağ Belediyesi, kendi imkanları ölçüsünde bilimsel incelemeler yaptırdı, bazı önlemler aldı. Bunlardan biri de, RİP akıntısı olan yerlerde yüzülmemesi şeklindeki uyarı levhalarının yerleştirilmesi yanı sıra, açtığı yüzme kursları oldu. Bu kapsamda, yaz aylarında 1000-1500 civarında çocuk ve gence yüzme öğretiliyor. Bu da boğulmaların önüne geçilmesinde önemli bir girişim olarak görülüyor. İlginçtir, 15 gün önceki boğulma olaylarının iki tanesi, Samandağ Belediyesi’nin ‘GÜVENLİ YÜZME YERLERİ’ ile ilgili levhalarının dışında yaşanmış olmasıydı. Sorunun çözümü için Büyükşehir ve Samandağ Belediyelerinin girişimleri var, ancak yeterli değil… Çünkü Samandağ’da denizde oluşan boğulmaların neredeyse tamamı RİP akıntısı kaynaklı. Samandağ denizindeki RİP akıntısı, deniz akıntısı olayıdır. RİP akıntıları, masum deniz dalgalarının birleştiği noktalarda ortaya çıkarak sizin ayağınızı yerden keser ve denizde bir tahta parçası gibi aşağı yukarı savurur. Bu akıntı, kıyıya ulaşan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşur. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir. Pek çok plajda bu oluşum, bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana gelir.
RİP akıntısı, ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi, çevresindeki su rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Yüzey çevresi, denizin yüzeyine göre daha kırışıktır. Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan RİP akıntılarında, sahile gelen dalga geri dönerken çık hızlı bir şekilde hareket ettiğinden, çok iyi yüzme bilen kişi bile bu akıntıya karşı koyamaz.
Uzmanlar, dize kadar gelen sığ suda aniden oluşabilecek RİP akıntısına yakalananların paniğe kapılmamalarını, sahile doğru değil, sahile paralel olarak yüzülmesi gerektiğini, RİP akıntısının bulunduğu alandan ancak bu şekilde çıkılabileceği uyarısında bulunuyor. -Cemil Yıldız-