Ağız ve diş sağlığının bozulması halinde oluşabilecek problemler hakkında Japon Bilim İnsanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre, diş sağlığı iyi olmayan kişilerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde Alzheimer hastalığına yakalanma oranının daha fazla olduğu açıklandı.
Japonya’daki Tohoku Üniversitesinden araştırmacılar, Alzhemier’ın ilerlemesiyle küçüldüğü bilinen beynin hipokampus kısmının, ağız sağlığıyla bağlantılı olduğuna dair kanılar buldu. Bu kapsamda, bilişsel hastalık geçmişi olmayan 55 yaş ve üzeri 172 bireyin, 4 yıl aralıkla iki kez ağız muayenesi, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve beyin taraması yapıldı.
Ağızdaki diş sayısının azalmasının ve diş eti hastalıklarının şiddetinin artmasının, düşünce ve hafızayı kontrol eden hipokamusta sol lobunun hızla küçülmesiyle sonuçlandığı gözlendi.
Araştırmacılar, bir diş kaybının beynin 1 ila 1,3 yıl yaşlanmasıyla eşdeğer olduğunu kaydetti. The Journal of the American Geriatrics Society Dergisi, 2022 yılında bu konuyla ilgili yaptığı araştırmanın sonucunda; diş sağlığı iyi olmayan ve dişlerini kaybeden kişilerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı %21 daha fazla olduğunu açıklamıştı.
Uzmanlar, senede en az iki defa ağız ve diş muayenesinin önemini dile getirirlerken düzenli diş fırçalamanın da gerektiğini vurguluyor. – Yusuf Cemil Karaçay