Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tülay Hatimoğulları Festival Yasaklarını Bakan’a Sordu

Geçtiğimiz günlerde 26 STK’lı

Geçtiğimiz günlerde 26 STK’lı derneğin ortak bildirisi olarak sosyal medyada yayılan “Festivaller Yasaklansın” bildirisini gündeme getiren Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili hemşehrimiz Tülay Hatimoğulları Oruç cevaplanması istemiyle Bakan Ali Yerlikaya’ya bildiri ile amaçlanmak istenenin ne olduğunu sordu.

Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın soru önergesi şöyle : “TÜGVA, MÜSİAD, ÖNDER, İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve Anadolu Gençlik Derneği’nin (AGD) de aralarında bulunduğu 26 derneğin imzası ile “festivallerde yapılan yanlışlara dur diyelim” bildirisi sosyal medyada yayınlanmıştır.

Balıkesir Sivil Toplum Platformu adına yayınlanan bildiride, “başıboş ve sınır tanımaz kutlama şekillerinin teşvik edilmesini doğru bulmuyoruz” ifadeleri yer almış ve kadın-erkek bölümlerinin ayrılması talep edilmiş, başta Balıkesir olmak üzere tüm Türkiye’de festivallerin yasaklanması istenmiştir.Bildirinin yayınlanmasının ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Burhaniye ilçesinde gerçekleştirdiği Aromaterapi Festivali kapsamında 9 Temmuz Pazar akşamı sahne alacak olan Hande Yener’in konseri iptal edilmiştir. Geçtiğimiz yıl İlim Yayma Cemiyeti imzalı bildirinin ardından Zeytinli Rock Festivali iptal edilmiştir.

Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu’nun Raporuna göre; 2023 yılının ilk altı ayında çeşitli baskılar sonucu 14 etkinlik yasaklanmış ya da iptal edilmiştir. Bu bağlamda;

1- Festival/konserler yayınlanan bildiride yazan gerekçeler nedeniyle mi iptal edilmektedir?

2- Değilse bahsi geçen iptal edilme/yasaklamaların gerekçeleri nedir?

3- İmzası bulunan kurumların talimatı ile mi iptaller/yasaklar gerçekleşmektedir?

4- Duyuruları aylar öncesinde yapılan konserlerin/festivallerin düzenlenmesine günler kala iptal edilmesi olağan mıdır?

5- Pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından sanatçılara destek olunması gerekiyorken gerekçesiz bir biçimde konser ya da etkinliklere iptal kararları veren; Valilikler, Kaymakamlık ve Belediyeler hakkında idari soruşturmalar başlatılacak mıdır?

6- Her gün yeni konser ve etkinliklerin toplumu ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı söylemlerle iptallerinin gündeme gelmesi konusunda Bakanlığınızca alınacak önlemler olacak mıdır?

7- Yayınlanan benzeri bildirilerin içerikleri alenen ayrıştırıcı ve ötekileştiricidir. Yurttaşların ve sanatçıların bu tutuma maruz bırakılmasının önüne geçmek üzere tarafınızca adım atılacak mıdır?