Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

26 Sahilde Caretta Koruması İçin Yasaklar Belirlendi

Kısa adı DKMP olan

Kısa adı DKMP olan Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, aralarında ilimiz Samandağ Deniz sahilinin bir kısmının yer aldığı Muğla’dan Akdeniz’e kadarki 26 yerde Deniz kaplumbağalarının korunması amacıyla gece insan ve araç girişini ile ışıklandırma yasakladı.

Uygulama ilimiz Samandağ deniz sahilinde de Cumartesi günü başlatıldı. Genelgeye göre 25 kumsalda 20.30’dan sabah 05.30’a kadar denize girme, çadır kurma, ateş yakma, hem insan hem araç girişi yasaklandı.

Yasak getirilen deniz kaplumbağası yuvalama kumsalları şöyle: Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye (Muğla) Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa (Antalya) Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı (Mersin) Akyatan, Yumurtalık, Akkum alt kumsalı, Sugözü alt kumsalı, Botaş alt kumsalı, Hollanda alt kumsalı (Adana) ve Samandağ, Samandağ Kale alt kumsalı (Hatay).

Yasaklar 30 Eylül’e kadar sürecek

İlimiz Samandağ kumsalları Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli kritik olarak tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağasına ev sahipliği yapmaktadır. Samandağ kumsallarında deniz kaplumbağalarının yaşamlarının karaya bağımlı kısmında sorunlar ve tehditler bulunmakta ve proje, en iyi korumanın halkın kendisinin yaptığı koruma fikri benimsenerek tasarlanmıştır.

Yuvaların güvenli alanlara taşınması, kuma altı/üstü kafesler konulması, kumsaldaki atık kirliliğinin önlenmesi gibi koruma faaliyetlerinin yanı sıra yönlendirme tabelaları, uyarı levhaları, broşür, poster gibi araçlarla ilköğretim öğrencileri balıkçılar, yazlık konut ve turistik işletme sahiplerine de bilgilendirme faaliyetleri yapılmaktadır. Caretta Koruma kuralları 30 Eylül Tarihine kadar devam edecektir.