Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Emekli Tuğgeneral Dr. Naim BABÜROĞLU

Hatay, El Kaide’ye komşu mu oldu? Bilinmeyenler…

EL KAİDE HATAY SINIRINA YERLEŞTİ
İdlib, Suriye’nin kuzeybatısında Hatay’a 130 kilometre sınırı olan, Suriye rejimi muhaliflerinin toplandığı bir kent. Suriye’nin Halep, Hama, Humus, Kuneytra gibi kentlerindeki radikal cihatçılar İdlib’e gönderilmişti. İdlib, 24 Temmuz 2017’den beri kökü El Kaide’ye dayanan, eski adıyla El Nusra (Heyet Tahrir-el Şam) adlı örgüt tarafından kontrol edilmeye başlandı. El Nusra; Birleşmiş Milletler, ABD, Rusya ve Türkiye’nin “terör örgütleri listesinde” yer alan bir örgüt. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Ahrar’uş Şam’ın üç yıldır elinde tuttuğu Bab El Hava sınır kapısı da El Nusra’nın kontrolüne geçti. Bunun üzerine Türkiye, Cilvegözü’nü kontrollü olarak geçişlere kapattı. En kötü senaryo, El Nusra’nın İdlib sınırından Hatay’a geçiş yapması ve burada hücreler kurarak eylemlere girişmesi. Türkiye, zaten BEKA’sını (kalıcılığını) olumsuz etkileyen DAEŞ/IŞİD, FETÖ ve PKK bölücü terör örgütleriyle yoğun bir şekilde mücadelesini sürdürüyor. İdlib’in kontrolünü ele geçirerek Hatay’a komşu olan El Nusra, yeni ama önemli bir tehdit.

PAKİSTAN ÖRNEĞİ
38 yıl önce, 1979’da Sovyetlerin Afganistan’ı işgalinin ardından, Pakistan üç milyona yakın Afgan sığınmacıyı kabul etti. Afganistan’la 2.430 kilometre sınırı bulunan Pakistan, Afganistan’ı kontrol altına almak istedi. Pakistan medreseleri, kutsal cihada adam bulma işine girişti ve sığınmacılar, mücahit yetiştirme kaynağına dönüştü. ABD patron, Pakistan taşerondu. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Pakistan üzerinden mücahitleri Sovyet işgaline karşı yetiştirdi. Radikal eylemcileri, Pakistan ordusu ve İstihbarat Teşkilatı (ISI) eğitti. Sonunda Pakistan, sınırı geçen binlerce radikal cihatçının yuvalandığı ülke durumuna geldi. Silah ve para kaynağı, ABD, Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkeleriydi. El Kaide ve Taliban Afgan sınırında Pakistan’ın Peşaver bölgesine yerleşti ve dünyanın başına bela oldu. El Nusra da (El Kaide), Hatay sınırı İdlib’te yeni bir Peşaver oluşturma özleminde.

AFRİN’DE YPG, İDLİB’TE EL KAİDE
Hatay-İdlib sınırında El Nusra önemli bir tehdit durumuna geldi. İdlib’in kuzeyinde, Afrin’de kontrolü elinde bulunduran YPG/PKK da ciddi bir tehdit. İdlib’te, önemli ve etkili silahlara sahip 30-50 bin arasında radikal cihatçının bulunduğu tahmin ediliyor. Kuzeyden YPG/PKK, İdlib sınırından da El Nusra Hatay’da eylemlere girişebilir ve medeniyetler kentimizin huzurunu bozabilir. Türkiye Afrin’in güneyinden, İdlib sınır hattı boyunca Reyhanlı ve Yayladağı’na kadar, Suriye tarafında bir emniyet şeridi oluşturarak bu tehdidi önleyebilir. ABD’nin, Suriye ve Irak’ı parçalama hedefi açıkça ortada. Suriye’nin kuzeyinde bir coğrafya elde eden YPG/PKK’nın, önümüzdeki on yılda Türkiye’ye doğru yapacağı baskı ve İdlib’teki El Nusra’nın varlığı Türkiye’nin Rusya, İran ve Suriye’yle işbirliği kaçınılmaz kılmakta.

SURİYELİ SIĞINMACILAR
Sınır kentlerimizde, resmi rakamlara göre Hatay’da 400 bin; Şanlı Urfa’da 440 bin; Gaziantep’te 340 bin Suriyeli sığınmacı var. Yaklaşık 110 bin nüfuslu Kilis’te 125 bin civarında sığınmacı yaşıyor. Suriyeli sığınmacıların yaklaşık yüzde 50’si 18 yaşın altında; okuma yazma oranı ise yüzde 10. Türkiye’de, resmi rakamlara göre 3 milyon 200 bin Suriyeli sığınmacı var. Gerçek sayı, bu rakamın üzerinde.

İDLİB’E OPERASYONU KİM YAPACAK?
ABD’nin önceliği İdlib değil, devam eden Rakka operasyonu. Bu nedenle, ABD’nin İdlib’i Rusya’ya bırakacak bir anlaşma üzerinde çalıştığı yönünde işaretler var. Yakın gelecekte, Esad’ın Rusya ve İran desteğinde İdlib’e bir operasyon yapma olasılığı daha yüksek. Bu arada ABD, Rusya ve AB ülkeleri teröristlerin kendi ülkelerine dönmelerini önlemek ve onları Suriye’de yok etmek için gereken her türlü önlemi alma yönünde aynı görüşteler.

Ve en kritik soru: İdlib Esad’ın eline geçerse, dünyanın başına bela olan silahlı El Kaide unsurları nereye gidecek? Hatay en yakın kaçış yeri…

¨Savaşın başında yaptığınız hata, savaşın sonuna kadar peşinizi bırakmaz¨ gerçeği hükmünü sürdürmekte…

Dün çözüm olarak gördükleriniz, bugün sürekli bir problem olarak karşınıza çıkıyorsa adımlarınızı çok daha dikkatli atmanız gerekmez mi? Oynadığınız taş, satrancın iki-üç sonraki hamlesinde size oyunu kaybettiriyorsa; üç hamle sonrasında oynayacağınız taşı öngörmeniz gerekmiyor mu?

Altın kural: Hedef stratejinin anahtarıdır, mantıklı ve tutarlı olmayan bir hedefe hiçbir strateji ile ulaşılamaz…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER