Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samandağ Gastronomi Köyünden Depremzedelerin Çıkarılması Olayı…

Depremzedeler “Sokağa Atılıyoruz” Derken,

Depremzedeler “Sokağa Atılıyoruz” Derken, Kooperatif Yönetimi “Misafir Ettik, Ancak Onarım Nedeniyle Boşaltmak Zorundaydık” Diyor..

Samandağ Gastronomi Köyü’ne yerleştirilen depremzedelerin 5 ay sonar tahliye edilmeleri ile ilgili gelişmeler farklı şekillerde yorumlanıyor.   Depremzedeler ”Sokağa atılıyoruz” derken, Gastronomi köyü kooperatifi yönetimi ise, ortada tahrik olduğunu, tesisin depremden zarar gördüğünü ve onarım için uluslararası bir yardım kuruluşuyla anlaşma imzaladıklarını bunun gereği tesisin boşaltılması zorunluğu doğduğunu söylüyor.

Gastronomi Köyü, S.S. Samandağ Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi yönetimi gelişmeyle ilgili özetle şöyle diyor: “Kooperatifimiz özel bir teşebbüstür. Belediyeye ait arsa ihale yoluyla 25 yıllığına kiralanmış ve her yıl kirası ödenmektedir. Arsa üzerinde yapılan 24 konukevi ve 8 işyeri tamamen kooperatif bütçesiyle yapılmıştır. Samandağ Belediyesi, Kooperatifte hissedardır. Ancak tek başına karar verici değildir. Kooperatifin 49 paydaşı ve Yönetim Kurulu vardır. Belediye başkanı depremden hemen sonra çadır sıkıntısının had safhada olduğu sıralarda, vatandaşa yardımcı olabilmek amacıyla yetkisi olmadığı halde inisiyatif kullanmış ve gastronomi konutlarını depremzedelere açmıştır.

Kooperatif ortaklarının büyük çoğunluğu evleri yıkılmış, konteyner Kentlere yerleşmiş, memleketten göçmüş olduğu halde bu duruma anlayış göstermiş, kooperatifin de dayanışmaya katkısı olsun istemiştir. 6 aydır klimalar, televizyonlar, şofbenler çalışıyor elektrik ve su faturaları kooperatif adına birikmektedir. Ortaklarımız bunu da anlayışla kabul etmişlerdir. Ancak, Gastronomi Köyü, Nisan ayında faaliyete girecekken, 6 Şubat depremiyle hasar görmüş ve sekteye uğramıştır.

Mesajlarımıza karşı uluslararası yardım fonu olan KEDV OXFAM sesimizi duydu, projemizi yeniden ayağa kaldırmak için 27/03/2023 tarihinde kooperatifimizle işbirliği protokolü imzaladı. Bu protokol hem kooperatifimiz için hem bölgemiz için bir şanstır. OXFAM, tadilat işine başlamak için o günden beri depremzedelerin tahliyesini beklemektedir. Defalarca ziyaret edip durumu anlattığımızda, bir kısım depremzede durumu anlayışla karşılayıp, minnet duygularını ifade ederken, bir kısmı da “Konteyner Kente geçersek 3.000 – 5.000.- TL kira yardımımız kesilir, evlerimiz yapılıncaya kadar asla buradan çıkmayacağız” şeklinde bir ifade kullanmıştır.

Kooperatif tüzel bir kuruluştur. Kendine ait ortakları ve yönetimi vardır. Belediye Başkanı kooperatifin sahibi değildir. Bizler kooperatif olarak, Enerjisa’ya tadilat başlatacağımızı ve güvenlik gerekçesiyle elektriğin kesilmesi gerektiğini bildiren dilekçeyi verdiğimizi iki ay önceden beri, her bir depremzedeye tekrar tekrar bildirdik. Kimseyi oldu bittiyle karanlıkta bırakmadık. Çıkmaya asla niyeti olmayanlar, devlet yetkililerimiz tarafından hemen bitişikteki konteyner kente veya uygun görülen başka bir yere yerleştirileceklerdir. Tadilatımızın uluslararası kaynak fonu olan hibesi iptal edilmeden fiziki şartları sağlamak, binaları hibe kuruluşuna boş olarak teslim etmek zorundayız. Aksi halde milli bir servet ziyan olacaktır.”-Cemil Yıldız-