Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Sonrası Sorunlar ve Umutsuzluk Devam Ediyor

Antakya Ticaret ve Sanayi

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay’ın Özel Afet Bölgesi İlan Edilmesi Çağrısında Bulundu.

Hatay, büyük bir felaket olan depremin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hala birçok sorunla boğuşuyor. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, yaptığı açıklamada, depremin etkilerinin hala güncelliğini koruduğuna dikkat çekerek, “Hatay halkı açısından durum 6 Şubat’tan daha kötü, çünkü her geçen gün halkın kentin yeniden inşasına yönelik umudu azalıyor, moral motivasyonunu kaybetti Hatay” ifadelerini kullandı.
Barınma sorununun yanı sıra sıcaklık, soğukluk, hijyen ve su gibi temel ihtiyaçların hala karşılanamadığını belirten Çinçin, çöp ve altyapı sorunlarının da devam ettiğine dikkat çekti. AFAD verilerine göre yüz binlerce kişinin şehri terk ettiğini ifade eden Çinçin, sorunların çözülmediği takdirde tersine göçün sağlanamayacağını vurguladı.
Özellikle deprem sonrası kentin havalimanındaki sorunların hala çözülemediğini ve kentteki yıkımın diğer illere göre daha fazla olduğunu dile getiren Çinçin, “Antakya’nın yüzde 81’i yıkıldı. Yüzde 19’unun da mı yıkılmasını bekliyorlar” diyerek Hatay’ın özel afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti ve yetkililere çağrıda bulundu.
Çinçin, kentin yeniden canlanması ve cazibe merkezi haline gelmesi için çeşitli önlemler alınması gerektiğini belirterek, ilçe bazlı teşvikler, yıkım bazlı teşvikler, ücretsiz internet ve işletmelere kapasitesine göre ÖTV’siz yakıt gibi desteklerin sağlanması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, tarihi eserlerin restorasyonu için de Unesco’dan destek talep edilmesi gerektiğini ifade etti.
Son olarak, İskenderun’un il olma tartışmalarına da değinen Çinçin, konunun sadece ekonomik etkilerle değil, tarihi ve politik boyutlarıyla da ele alınması gerektiğini vurguladı.
Hatay’da yaşanan bu zorlu sürecin atlatılması ve kentin yeniden inşa edilmesi için devletin daha fazla çaba göstermesi ve destek sağlaması gerektiğini belirtti.