Başkan Savaş, önümüzdeki ilkbahardan itibaren Asi Nehri’nin su doluluğu yüksek ve berrak bir hale geleceğini vurguladı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, gündemi değerlendirdiği bir televizyon programında Asi Nehri’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Başkan Savaş, önümüzdeki ilkbahardan itibaren Asi Nehri’nin su doluluğu yüksek ve berrak bir hale geleceğini, nehre akan kirli suyun olmayacağını vurguladı.
2014 yılı 30 Mart öncesi Asi Nehri’nin şu anda kirletilen kısmının büyük bir bölümünün Antakya Belediyesi dışında olduğunu, o dönemlerde Devlet Su İşleri(DSİ)’ye ait bir nehir olduğunu hatırlatan Başkan Savaş, açıklamasında şunlara değindi: “Asi Nehri, üç ülkeyi ilgilendiren ve Türkiye’ye geçerken de biyolojik ve kimyasal anlamda dördüncü derece kirlilikle akan bir nehirdir. Ve bu nehirle ilgili bizler büyükşehir olarak Devlet Su İşleri’nin yapması gerekeni onların yerine yapıyoruz. Biz üç yıllık büyükşehiriz. İlk yılımız hazırlıkla geçti. Daha sonra da projelendirdik. Parasını bulduk. Asi Nehri’nin bu durumda olmasından bizlerde çok memnun değiliz ve gerçekten Asi Nehri’nin önümüzdeki yıl tertemiz, berrak, kokusuz, içinde balıkların beslendiği ve herkesin gıpta ile bakacağı bir nehir olmasını istiyoruz. Bunu sağlamak için Asi Nehri’ne yapılan projeler çerçevesinde şuanda 1200 santimlik en büyük boruları döşüyoruz. Turunçlu’dan itibaren Narlıca’nın üzerine kadar Asi’yi kirleten hangi unsurlar varsa o unsurların bu boruya aktarılmasını sağlayacağız. Bu borunun içine aktardığımız gerek mutfak suyu gerekse kanalizasyon sularını alıp Turunçlu’daki arıtma tesisine verecek şekilde topluyoruz. Şuana kadar 4493 metrelik kısmın 4150 metresini tamamlamış bulunmaktayız. Boru döşeme sisteminin çok az bir kısmı kaldı. Bunun hemen üzerinde iki tane arıtma tesisi yapıyoruz. Bitmeye yakın olanı Serinyol’da diğeri ise dünyanın en son sitemi ile yapılan 250 bin kişiye hitap edecek aynı zamanda dünyadaki beşinci, Avrupa’daki bu sistemle yapılan ikinci büyük tesistir. Türkiye’de ise birinci büyük tesis olacaktır. Tesiste şuanda inşaat çalışmaları yapılıyor. %62’si bitmiş durumda. Yani biz yaklaşık 2 buçuk 3 ay önce başladık ve şubat ayında tesisi bitirmeyi hedef aldık. Bununla beraber kollektörlerin yapımı da başladı. Şuan ki tek eksiğimiz kanalizasyon borularını döşetmek onun da kredisini bulduk. Projesini bitirdik. Şuanda ihale aşamasında, o ihaleyi de yapıp boruları da döşediğimiz zaman arıtma tesisi ile birleştirdiğimizde Asi Nehri’ne akan o kirli suları bertaraf etmiş olacağız ve gerçekten de Asi Nehri’ne akan kirli su olmayacak. Ve 250 bin kişinin kullandığı atık suyun arıtılmış suyunu Asi Nehri’ne vereceğiz. Ve Asi Nehri’ne vereceğimiz bu su berrak ve tertemiz akacak. Yani %99,9 oranın da temizlenmiş olacak. Bu şekilde arıtılmış ve Japonlar tarafından içilen suyu biz Asi Nehri’ne vermiş olacağız. Asi Nehri’nin bu halini fotoğraflayıp şu anki durumunu görsünler bir de önümüzdeki ilkbahardan itibaren Asi Nehri’nin o berraklığını ve içindeki su doluluğunu görsün. Ve kıyaslama yapsınlar.”
Avrupa’daki o temiz nehirler gibi olacak …
Porsuk çayı ile Asi Nehri’ni kıyasladıklarını açıklamasında belirten Başkan Savaş, “Ben iki tarafı da çok iyi biliyorum. Porsuk adı üzerinde de çay. Bizimkisi ise ya hep akan yada hiç akmayan, kışın suyu bol ama yazın zerre kadar su bulamayacağınız sadece içine kanalizasyonun aktığı bir nehir. Ama Porsuk Çayı’nı rehabilite ettiler. Orada akan kirli suyu topladılar. Çayın yukarısında koskoca bir berrak olan bir baraj var. O barajları istedikleri zaman çaya su veriliyor. O suyun da berrak olması kadar doğal bir şey yok. Şuanda gerçekten yoğun çaba sarfediliyor. Asi nehri önümüzdeki yıldan itibaren kötü görüntülerden uzak Avrupa’daki o temiz nehirler gibi olacak” dedi.
Bölgede bulunan arıtma tesisini Antakya Belediye Başkanlığı döneminde koku açısında modernize ettiklerini, oraya da aynı şekilde arıtma tesisi projesi çizdirdiklerini belirten Başkan Savaş, açıklamasının sonun da şunlara yer verdi: “İller Bankası’ndan çizilmiş bir sistem vardı onu beğenmedik. Hem ses hem de koku açısından daha tasarruflu en mükemmelini orada da yapmak istiyoruz. Daha az hacim kaplayan şimdiki aktif çamurlu sisteme göre bir tesis. O da belki Avrupa’nın en büyük projesi olacak. Yani büyüklük kompleksimiz yok ama insanların tasavvur etmeleri için bunu ifade etmek zorundayız. Çünkü orası da 600 bin kişiye yapılacak. Yani yaklaşık 850 bin kişiye göre iki tane arıtma tesisimiz olacak. Bütün bu çalışmalarımız Asi Nehri’nin temizliği için olmazsa olmaz kurallarımızdır.
Asi kenarındaki evler daha çok prim yapacak …
Asi Nehri’ne akan o kirli suları da boru içerisine alıp Turunçlu’da yeni yapacağımız arıtma tesisimizde arıttığımız zaman biz Türkiye topraklarından itibaren Akdeniz’e kadar olan kısmında %85 ya da %90’ının temizlenmiş olduğunu göreceğiz. Ayrıca Samandağ Belediye Başkanımızın başlattığı %23’ünü tamamladığı geriye kalan %77’sini bizim yaptığımız arıtma tesisimiz de var. Biz Samandağ, Turunçlu, Narlıca, Maşuklu ve Serinyol’daki arıtma tesisine baktığımız zaman 5 tane yapılması gereken arıtma tesisinin 4’ünü bitirmiş olacağız. Aşağıdaki arıtma tesisini bitirdiğimiz zaman Asi Nehri’ndeki o suyu biz Antakya Belediyesi Başkanlığı süresinde saniyede 200 litrelik akacak şekilde boru döşemiştik. Belki bunu daha da büyütebiliriz. Oradaki suyu belki de Asi’ye vereceğiz ve Asi yeteri kadar temiz kalabilirse yukarıda ürettiğimiz suyu da çiftçilerin yazın kullanımına parayla verebiliriz. Biz bu kadar emek sarf ediyoruz az da olsa para kazanıp onların şuanda sulama kooperatiflerine verdiği ücretin belki de %70’ini falan alıp onlara tertemiz berrak bir sulama suyu verebiliriz. Ama şimdiki birinci amacımız Asi Nehri’ni temiz tutmak ve bütün yaz boyunca berrak bir şekilde görülmesini sağlamaktır. Sadece misafirlerimiz değil Asi Nehri’nin etrafında oturan insanlarımızın da göz seyir zevki yüksek bir şekilde gezmelerini sağlamak istiyoruz. . Şunu da ifade ediyorum ki kimse Asi kenarındaki evini satmasın. Çünkü Asi kenarındaki evler önümüzdeki yazdan itibaren çok daha fazla prim yapacak.”
-Mehmet ÖZGÜN-