Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ERASLAN: “HATAY YILLARDIR ÖZLEMİNİ ÇEKTİĞİ VALİSİNE KAVUŞTU”

Küresel Gazeteciler Konseyi Danışma

Küresel Gazeteciler Konseyi Danışma Kurulu başkanı ve SODİMER başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Hatay valisi Mustafa Masatlı’nın Hatay’da göreve başladıktan sonraki çalışmaları ve vali Masatlı’nın vizyonu yanı sıra ilimize kazandırdıkları konusunda kapsamlı bir yazıyı kaleme aldı.

İşte objektif gözlemlere dayalı Prof. Dr. Levent Eraslan’ın Vali Mustafa Masatlı ile ilgili yazısı:

“Bir şehir düşünün ki halkıyla iç içe olmuş ve tamamen kendisini görev yaptığı şehrin her yönüyle daha iyi olması için dur durak bilmeden çalışmaya adamış bir valiye sahip. Şehir ve insanımız ancak bu anlayışla yönetildiği zaman, olması gereken seviyeye yükselir. Bu da genel olarak ülkenin bütününe yansır.

Klasik yönetici anlayışının artık günümüzde geçerli olmadığının herkes farkında. Hedefleri, projeleri olan, takım ruhuna inanan ve halkıyla her fırsatta kucaklaşmasını bilen yöneticiler, ancak ayağa kaldırabilir bir şehri.

Hatay da bu ruhu kendisine şiar edinmiş yöneticilere uzun süre hasret kaldı. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler en büyük yıkım ve hasarı ilimize verse de geleceğe dönük umutlarımızı hep korumaya çalıştık. Bu umudumuzu besleyen gelişmelerden biri de Sn. Mustafa MASATLI’nın Şehrimize Vali olarak atanması oldu.

Yaşadığımız büyük afetin hemen akabinde Koordinatör Vali olarak ilimize gelen Vali MASATLI, bu görevdeyken de önemli çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çekti, halkımızın teveccühünü kazanmayı başardı.

Amasya Valisi’yken 26 Haziran 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Hatay’a Vali olarak atanan Sn. MASATLI, görev yaptığı önceki illerde de çok sevilmiş ve halk tarafından sahiplenilmişti.

Hatay Valisi Mustafa MASATLI, ilimizde göreve başladığı 26 Haziran 2023 tarihinden bugüne neleri başardı, nelere imza attı?

Afetin boyutları bakımından her alanda büyük sorunlarla karşı karşıya kalan ilimizde iki ay gibi kısa bir sürede önemli adımları atan Sn. MASATLI, şehrin ihya ve inşasında özellikle enkazların kaldırılması, barınma sorununun çözüme kavuşturulması ve yeni eğitim dönemine okullarımızın hazır hale getirilmesi konusunda insanımıza umut oldu.

En öncelikli konularda neler yapıldığını resmi ağızlardan edindiğimiz güncel somut veriler ışığında sizlerle paylaşalım.

Yıkım ve Enkaz Kaldırma

27 Haziran 2023 taihinde Hatay il genelinde 56.119 yapının 4.660 adedi yıkıldığı, (Yıkım ilerleme yüzdesi %8,3), 3.168 yapının ise enkazı kaldırıldığı,(Enkaz kaldırma yüzdesi %5,6 ). Ekipman olarak da 673 kamyon 719 ekskavatör bulunduğu dile getirildi. Bugün ise Türkiye’deki iş makinalarının %10’unun Hatay’da olduğuna dikkat çekildi.

Bugün itibarıyla Hatay geneli acil yıkılacak/yıkık ve ağır hasarlı bina sayısı 56.058

Yıkımı tamamlanan bina sayısı 24.619

Hatay geneli yüzdesel %61,1 olduğu bilgisine ulaşıldı.

Depremzede İnsanımızın Barınma Sorunu

Deprem sonrası en öncelikli sorunların başında gelen barınma sorunu da ilk olarak çadır ve akabinde konteyner kentlerin kurulumuyla giderilmeye çalışılmış ve bu yönde uygulamalar başlatılmıştır. Aşağıdaki tablo son iki aylık değişimi göstermektedir. 26.06.2023 tarihi itibariyle Hatay ilinde bulunan 123 adet Çadır kent sayısı Ağustos Ayı itibariyle 10’a düşürülmüş ve Çadır Kentte ikamet eden vatandaşlarımız konteyner kentlere alınmıştır. Göreve başladığı tarihte 143 adet olan Geçici Konaklama Merkezi sayısı Ağustos ayı itibariyle 158’e çıkarılmış ve nihai noktada tüm Hatay için 221 adet Geçici Konaklama Merkezi’ne ulaşılması hedeflenmektedir.

Eğitim-Öğretim

Hatay genelinde 26.06.2023 tarihinde büyük çaplı onarıma girecek 361 okuldan, 13 okulun ihalesi yapılmış ve 8 okulun da sözleşmesi imzalanma aşamasındayken bugün itibarıyla geri kalan okulların hepsinin ihalesi yapılmış olup onarımları hız kesmeden devam etmektedir. Taşınabilir okullara ek olarak Bakanlıkça hafif çelik ve ağır çelik malzemelerle inşaa edilecek 59 projede 640 dersin ihale çalışmaları tamamlanmıştır.

Yine onarımı devam eden 361 adet okulumuz 11 Eylül’de eğitim öğretim faaliyetlerine hazır hale getirileceği ifade edildi. Ayrıca ilimize yeni atanan öğretmenlerimizi de onlara tahsis ettiğimiz 6.253 adet konteynerimizde misafir edileceği müjdesi verildi.

Esnaf ve İş Yerleri

Ekonomi bir şehrin dinamiklerinin başında gelir, çünkü ekonomi çökerse şehir çok şeyini yitirir. Deprem sonrası ivedilikle atılan adımlardan bir tanesi de esnafımızın tekrar ayağa kalkması için yapılan prefabrik çarşı projeleri oldu. Hatay Valisi Mustafa MASATLI da bu konuda gereken hassasiyeti göstererek süreci hızlandırdı ve çok sayıda esnafımızın siftah etmesini sağladı. Gezdiğimiz çarşı esnafımız da Devletimize her fırsatta teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

Hatay ilimizde planlanan geçici iş yeri sayısı 5.363, teslim edilen iş yerlerinde faaliyet gösteren esnaf ve meslek erbabı sayısı 3.186 ve inşaatı devam eden iş yeri sayısının da 1.898 olduğu belirtildi.

Sonuç

Görüldüğü gibi temel ana sorunların çözümü için hızın temposunu tüm kurumlarımız yakalayabilmeli. Hatay Valisi Mustafa MASATLI, bunun bilincinde olan ve bunu yakalayan bir Vali olarak şimdiden hafızalara kazındı. İki ay gibi kısa bir sürede oldukça uzun yol alındığı ortada. Enkaza dönen bu şehri ayağa kaldıracak istek ve iradeyi şahsında görüyor ve Hatay halkı olarak her anlamda destekçisi olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz.” -Sinan Seyfittinoğlu –