Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gümrük vergisiz ithalat yapan TMO’nun siloları dolu. Mısır üreticisi ise perişan!

Çiftçiyi desteklemekle görevli olan

Çiftçiyi desteklemekle görevli olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) iki yıldır sıfır gümrükle ithal ettiği mısır nedeniyle Türk çiftçisini mağdur etti. Yıllık 10 milyon ton mısıra gereksinim duyulan Türkiye’de üretim 8 milyon ton olarak gerçekleşiyor. Aradaki açık çiftçinin desteklenmesin yerine ithalat aracılığı ile karşılanıyor.  Mısır üreticisine TÜİK ‘in açıkladığı enflasyon rakamlarının altında fiyat veren TMO’ya tepkiler bitmiyor.

Çiftçiler Sendikası açıklanan mısır alım fiyatının AKP iktidarı döneminde uygulanan neoliberal politikanın bir yansıması olduğunu belirterek  “devlet çiftçiler aleyhine tarımdan çekilmiş, tarım ve gıda şirketlerin denetimine bırakılmıştır. Böylece ülkenin geleneksel ürünleri yok olurken, ürün deseni şirketlerin isteğiyle yeniden şekillendirilmiş, endüstriyel bir ürün olan mısır giderek daha fazla üretilir hale gelmiştir” açıklaması yaptı.

FAO verilerine göre  dünyada çeltik ve buğdaydan sonra en çok tarımı yapılan tahıl olan mısır  ülkemizde de buğday ve arpa tarımından sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Mısıra olan ihtiyacın artması meraların, otlakların ve yaylaların maden, enerji, inşaat şirketlerine açılarak endüstriyel hayvancılığın teşvik edilmesi sonucu karma yem için mısıra duyulan ihtiyaçtan kaynaklanıyor.

Kanatlı ve büyükbaş hayvan yeminde kullanılan mısır ayrıca; mısır unu, mısır nişastası, nişasta bazlı şeker, tatlandırıcılar, mısır şurubu, mısır yağı, alkollü içecekler için etil alkol vb. olarak endüstriyel hazır gıda üretiminin temel ham maddelerinden biri.
İktidar 2021 yılından 30 Nisan 2023 tarihine kadar mısır ithalatında sıfır gümrük uyguladı. AKP’ye yakın işadamları tarafından yapılan ithalat nedeniyle TMO’nun silolarının  dolu olduğu bu nedenle çiftçiden mısır alınmadığı iddia edildi. (Sami GÖKÇE)