Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DİSK Genel Başkanı: “Depremzedeler Sosyal Ölümle Yüz Yüze!”

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Başkanlar Kurulu öncesinde Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın konuğu olarak DİSK’in Hatay’daki gözlemlerini, deprem bölgesinde alınması gereken sosyal politika önlemlerine dair görüş ve önerilerini anlattı.

“DEPREMZEDELER SOSYAL ÖLÜMLE YÜZYÜZE KALDI”

Çerkezoğlu, hayatta kalan depremzedelerin işsizlik ve barınma sorunu yaşadığını dile getirerek, “Buradaki insanlar tüm geçim kaynakları kaybetmiş durumda, aslında adeta bir sosyal ölümle yüzyüze kalmış durumdalar. Çünkü 7 aylık süreçte, hem bu kenti inşa etmek hemde kalıcı ve depreme dayanaklı konutların yapılabilmesi, buradaki insanların işlerine, sokaklarına veya geçmişlerine geri dönebilmesi için gerekli olan adımların atılmadığını görüyoruz. Burada binlerce insan hayatta kalma mücadelesi içinde fakat bu mücadeleyi tek başlarına veriyorlar” ifadelerine yer verdi.

BÖLGEDEKİ GÖÇ SORUNU

Şehirdeki göç sorununa da dikkat çeken Çerkezoğlu, “Burada ki insanlar ülkenin her yerine göç etmek zorunda kaldı. Evini, işyerini ve yakınlarını kaybetmiş insanlara yeterli yardım elinin uzanmadığını ve o yüzden göçün durmuyor” dedi.

“KENTİN BÜYÜK KISMINDA HAYAT YOK”

Kentteki yıkıma da değinen Arzu Çerkezoğlu şehrin büyük bir kısmının yıkık durumda olduğunu, “ Kent yıkık durumda, kentin çok büyük kısmında hayat yok. Şehrin yeniden inşa edilebilmesi sürecinde insanların hayatta kalabilmesi için gerekli sosyal politikaların hayata geçirilmemesi buradaki enkazı daha da büyütmüş durumda” ifade etti.

“DEPREMZEDELERE DÜZENLİ GELİR SAĞLANMALI”

Çerkezoğlu bölgede geçim derdinin hat safada devam ettiğini dile getirerek, “Devletin, depremzedeleri özel bir takım bütçelerle desteklemesi yani vergi borçlarının silmesi, kredi borçlarının silmesi, elektrik, su ve doğalgaz faturalarını silmesi gerekiyor. Sadece 3 5 bin liralık yardımlar değil düzenli gelir desteği sağlanmasını öneriyoruz. Sadece maddi değil burada ki insanlar çok büyük yıkım yaşadı ve psikolojik olarak desteğe, umuda ihtiyaçları var” dedi.

Çerkezoğlu, son olarak deprem bölgesi için sosyal politikalar ve sosyal destekler olmadan bu kadar büyük enkazın kaldırılamayacağını söyledi. -Adil Yeşildağ-